Sari direct la conținut

România are zilele acestea cele mai mari prețuri la energie din Europa / Explicația unui mare trader

HotNews.ro
Panouri fotovoltaice și turbine eoliene, Foto: Airubon | Dreamstime.com
Panouri fotovoltaice și turbine eoliene, Foto: Airubon | Dreamstime.com

România are de trei zile cele mai mari prețuri la energie din Europa pe piața bursieră spot, iar situația va continua și vineri. Față de săptămâna trecută, prețurile sunt aproape duble. Raluca Rusu, director în cadrul Monsson Trading, unul dintre cei mai importanți jucători din sectorul energiei regenerabile din România, a explicat care sunt motivele.

„Suntem decuplați de țările vecine din cauza unor probleme de frecvență. Anumite centrale nucleare sunt oprite, atât cea din Ungaria, cât și cea din Bulgaria sunt în mentenanță. Și vedem care este impactul energiei ieftine venite dinspre vest spre est. Vedem acum o creștere a prețului de 500 de lei (pe MWh – n.r. ) în România, față de 300 de lei, cât aveam săptămâna trecută”, a arătat ea, în cadrul Romanian Solar Summit.

Rusu a a mai spus că, peste un an, când în România vor fi în funcțiune capacități de energie regenerabilă comparabile cu țările din vestul Europei, vom avea prețuri mult mai mici decât cele pe care le vedem în momentul de față.

Prețul mediu spot al energiei electrice cu livrare joi este, în România, de 504 lei/MWh sau circa 101 euro/MWh, cel mai mare din Europa și dublu față de Germania.

Prețul de la noi este egal cu cel din Bulgaria și aproape egal cu cel din Grecia (100 euro/MWh).

Astăzi este a treia zi la rând când se întâmplă ca toată zona balcanică să fie decuplată de piețele din centrul Europei, scrie publicația e-nergia.ro.

Situația va continua și vineri. Prețul energiei cu livrare mâine în România va scădea puțin, la 96 de euro pe MWh și va fi la egalitate cu Bulgaria și Grecia. Un preț mai mare va fi doar în Slovenia – 103 euro pe MWh.

Sursa foto: Dreamstime

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro