Sari direct la conținut

Rompetrol atacă la CCR suprataxa din energie

HotNews.ro
Rompetrol - KMG International, Foto: Rompetrol
Rompetrol - KMG International, Foto: Rompetrol

Rompetrol Rafinare, deținută de KazMunayGaz International, atacă la Curtea Constituțională a României suprataxa din energie stabilită în 2022. Este vorba despre contribuția de solidaritate. Practic, atunci Guvernul a decis impozitarea cu 60% a extra-profiturillor companiilor din sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriile, iar baza impozabilă este reprezentată de ceea ce depăşeşte cu peste 20% media profiturilor pe ultimii patru ani prin OUG 186/2022.

“Curtea de Apel Constanța a admis cererea de suspendare a judecăţii formulată de Rompetrol Rafinare şi a suspendat judecata cauzei până la soluţionarea de către Curtea Constituţională a excepţiei de neconstituţionalitate invocată în cauză”, se arată într-o informare a Rompetrol.

Compania a vrut și sesizarea Curții Europene de Justiție, dar instanța a respins ca inadmisibilă cererea.

Conform raportului pe 2023, Rompetrol a estimat pentru anul trecut o „contribuție de solidaritate” de 141 milioane lei (2022: 578 milioane lei). “Înregistrarea acestei contribuții a afectat semnificativ rezultatul net al societății aferent anului 2023”, spune Rompetrol Rafinare în document.

Suplimentar, societatea a înregistrat în 2023 o contribuție de solidaritate de 2,1 milioane lei aferentă anului 2022 ca urmare a depunerii unei declarații rectificative privind impozitul pe profit calculat pentru 2022.

INTERVIURILE HotNews.ro