Rromii din „ghetoul” Resitei, amenintati cu evacuarea
Locatarii dintr-un bloc situat intr-unul dintre cele mai sarace cartiere ale municipiului Resita (judetul Caras-Severin), majoritatea de etnie rroma, risca sa fie evacuati din locuinte. Imobilul a fost preluat, in vara, de Fundatia Umanitara „Maria”, cu titlu de folosinta gratuita, pe o perioada de un an, care a renovat mai multe garsoniere.
Recent, insa, conducerea Primariei a anuntat ca intentioneaza sa cumpere blocul si sa il transforme in locuinte sociale, iar in aceste conditii actualii locatari sunt la un pas de a ajunge pe strazi.
In cartier se gasesc doar cateva blocuri de garsoniere proiectate pentru nefamilisti sau, in cel mai bun caz, pentru pensionari si familii fara copii. Dupa 1990, majoritatea locuintelor au fost abandonate, iar blocurile ajunse in paragina au devenit locul de refugiu pentru persoanele fara adapost.
Un astfel de imobil a fost preluat de Fundatia Umanitara „Maria”, condusa de dr. Petru Iliasa, care a renovat 90 de garsoniere, spre bucuria celor care au fost nevoiti sa traiasca alaturi de gandaci si sobolani timp de mai multi ani.
Aproape 300 de oameni locuiesc in blocul respectiv, dintre care peste 150 sunt copii. Majoritatea sunt rromi care nu au un loc de munca si pe care ii sperie faptul ca blocul va ajunge in posesia Primariei. In prezent, ei nu platesc chirie si nici celelalte servicii de care beneficiaza.
„Intentia Primariei de a cumpara blocul de la proprietarul de drept, „Crosi” SA, acelasi care ni l-a dat noua in folosinta, este laudabila. Faptul ca locuintele vor fi in totalitate renovate pentru a fi vandute in viitor este iarasi un lucru bun.
Din pacate, oamenii au motive serioase sa fie speriati, intrucat sunt prea saraci ca sa-si poata permite luxul de a cumpara o astfel de locuinta”, a spus Petru Iliasa.
In criza de locuinte cu care se confrunta Resita, Primaria cauta solutii in cumpararea unor blocuri de nefamilisti distruse de-a lungul timpului. Pentru cele doua astfel de imobile din Mociur, actualul proprietar, SC „Crosi” SA, este de acord sa negocieze cu municipalitatea pentru a obtine un pret cat mai bun.
„Vrem sa cumparam cele doua blocuri si sa investim in ele. Nu evacuam pe nimeni, dar cei care locuiesc acolo trebuie sa inteleaga ca este nevoie sa incheie contracte cu Primaria si cu furnizorul de curent. Vom respecta contractul incheiat intre Fundatia „Maria” si „Crosi”, si abia dupa expirarea acestuia vom incerca sa cumparam blocul”, a afirmat, la randul sau, primarul Liviu Spataru.