Rubla continuă deprecierea, a scăzut cu 7% față de dolar săptămâna aceasta. De ce este lovită atât de rău acum moneda rusească
Rubla a scăzut până la cel mai slab nivel de după începutul lunii mai, trecând de 70 de unități pentru un dolar, și continuând miercuri dimineață tendința de depreciere de săptămâna aceasta, în condițiile în care investitorii s-au speriat de sancțiunile aplicate petrolului și gazelor rusești.
La ora 06:08 GMT (08:08 în România), rubla era în scădere cu 1,9% față de dolar, la 70,20, după ce anterior atinsese un nivel de 70,6775 unități pentru un dolar, transmite Reuters.
De asemenea, se depreciase cu 1,4% și se tranzacționa la 74,50 față de euro, după ce depășise anterior pragul de 75 pentru prima dată de la sfârșitul lunii aprilie.
Rubla a pierdut deja peste 7% în această săptămână în raport cu dolarul american, lovită de temerile că plafonarea prețului petrolului și embargoul vor reduce veniturile Rusiei din exporturi.
„Rubla este trasă în jos de slăbirea balanței de plăți a Rusiei”, a declarat Rachel Ziemba, fondator al Ziemba Insights.
„În ultimele luni, veniturile din exporturi ale Rusiei au scăzut deoarece s-au redus drastic exporturile de gaze, iar embargoul petrolier impus de UE limitează veniturile din petrol”, a adăugat acesta.
Țițeiul Brent, o referință globală pentru principalul export al Rusiei, a crescut cu 0,3%, la 80,2 dolari pe baril.
Rubla rămâne cea mai performantă monedă din lume din acest an, după ce a fost susținută de controalele de capital și de o prăbușire a importurilor ca urmare a sancțiunilor occidentale.
––––-