Sari direct la conținut

„Rubla continuă să se prăbușească": Moneda rusească a ajuns la minimul ultimelor 15 luni și nu-și găsește niciun punct de sprijin

HotNews.ro
Ruble rusesti, Foto: Hossein Lohinejadian / Alamy / Profimedia Images
Ruble rusesti, Foto: Hossein Lohinejadian / Alamy / Profimedia Images

Rubla a trecut vineri peste nivelul de 89 de unități pentru un dolar pentru prima dată în mai mult de 15 luni, fiind afectată de îngrijorările legate de riscurile politice interne, după revolta armată eșuată a lui Prigojin din weekendul trecută și de faptul că nu a avut niciun punct de sprijin, transmite Reuters.

La ora 11:56 GMT (14:56 în România), rubla era cu 1,8% mai slabă față de dolar, la 89,15 de unități pentru un USD, după ce anterior atinsese nivelul de 89,3275, cel mai slab punct de după 29 martie 2022.

De asemenea, a pierdut 1,8% față de euro, până la 96,74 de unități pentru un euro, de asemenea, un minim al ultimelor 15 luni.

„Rubla continuă să se prăbușească”, a transmis investitorilor compania financiară Alor Broker.

„A pierdut încă 1,4% din valoare ieri, în ciuda stabilizării petrolului. Pragul de 90 pentru perechea dolar-rublă se apropie și este posibil să fie atins”, a adăugat sursa citată.

Controalele de capital impuse de Moscova au ajutat la izolarea rublei împotriva efectelor geopolitice în cele 16 luni de când Rusia a invadat Ucraina, dar marșul eșuat din weekend al lui Evgheni Prigojin spre Moscova a reverberat pe piețe și a ridicat întrebări cu privire la controlul președintelui Vladimir Putin asupra puterii.

Rubla a pierdut miercuri un factor cheie de susținere, în condițiile în care a trecut perioada de impozitare de sfârșit de lună în care, de obicei, exportatorii își convertesc veniturile din monedă străină în ruble pentru a face față obligațiilor locale.

Viceguvernatorul Băncii Rusiei, Alexei Zabotkin, a declarat că veniturile reduse din exporturi și balanța de plăți au determinat slăbirea rublei, despre care a spus că nu prezintă riscuri pentru stabilitatea financiară.

„Dar, cu siguranță, dinamica cursului de schimb va fi luată în considerare la următoarea ședință a consiliului privind dobânda-cheie în ceea ce privește clarificarea impactului … asupra dinamicii inflației în acest an”, a spus vineri Zabotkin, citat de agenția de știri Interfax.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro