Sari direct la conținut

Rusia a lansat peste 1.200 de rachete și drone asupra infrastructurii energetice a Ucrainei începând din octombrie

HotNews.ro
Rusia a lansat un atac masiv cu rachete asupra Ucrainei, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Rusia a lansat un atac masiv cu rachete asupra Ucrainei, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Operatorul de stat al rețelei electrice Ukrenergo a raportat sâmbătă că forțele ruse au folosit peste 1.200 de rachete și drone kamikaze pentru a ataca sistemul energetic al Ucrainei începând cu luna octombrie, când Rusia a declanșat primul său atac masiv cu rachete împotriva infrastructurii critice a țării, potrivit Kyiv Independent.

Atacurile au ucis zeci de persoane și au forțat autoritățile să impună opriri ale energiei electrice.

Potrivit raportului, aproximativ 250 de rachete și drone au lovit infrastructura Ukernergo, provocând un deficit de energie.

A fost „cel mai dificil sezon de încălzire din istoria sistemului energetic ucrainean”, a declarat Ukrenergo, adăugând că 43% din rețeaua energetică a fost avariată.

PNUD și Serviciul de Securitate al Ucrainei estimează că este nevoie de 1 miliard de dolari în 2023 pentru a restabili infrastructura energetică.

Moscova admite că sistemul energetic al Ucrainei este una dintre țintele sale principale. Potrivit Convențiilor de la Geneva, atacarea infrastructurii publice vitale constituie o crimă de război.

Campania Rusiei de a degrada grav sistemul energetic unificat al Ucrainei în timpul iernii a eșuat foarte probabil, a raportat Ministerul britanic al Apărării sâmbătă.

___

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro