Sari direct la conținut

S-a găsit „biroul mobil” al Regelui Carol I. Piesa de colecție este scoasă la licitație, la Artmark

S-a găsit „biroul mobil” al Regelui Carol I. Piesa de colecție este scoasă la licitație, la Artmark
Fotografie de epocă ce o înfățișează pe Regina Maria alături de fiica sa, principesa Mărioara Foto: artmark.ro

Anunțăm prima licitație dedicată istoriei din noul an al evenimentelor de profil. Cu această ocazie, Casa A10 by Artmark prezintă o selecție impresionantă de peste 230 de obiecte și documente valoroase, foarte multe rarități, apariții spectaculoase, cu valoare muzeală – toate dovezi grăitoare ce provin din mai multe secole și „spun istoria României”.

Selecția acestei licitații dedicate istoriei cuprinde și câteva apariții în premieră, așa cum este și „biroul mobil” al Regelui Carol I. Este vorba de un „Secrétaire de călătorie”, cu monograma suveranului, ce provine din jurul anului 1890 și al cărui preț de pornire a fost stabilit la 1.500 de euro.

„Este o piesă foarte importantă și foarte rară, din seria mai largă dedicată monarhiei. Este un birou mobil de călătorie al Regelui Carol I, care are și sigiliul regal realizat din alamă, pe o suprafață din lemn exotic. Este o piesă de colecție, ce reprezintă caracterul extrem de laborios și de activ al regelui, care tot timpul lucra și își lua cu el acte oficiale, pe care dorea să le rezolve. Chiar și în cele mai mici călătorii era însoțit de secretari și de documente pe care mereu își găsea răgazul să le parcurgă, să le noteze și, acolo unde era cazul, să aibă discuții cu politicienii care aveau inițiativa textelor respective. Este o piesă foarte frumoasă și bine conservată, care poate fi folosită și astăzi. Acest obiect îl însoțea întotdeauna pe rege când pleca de la reședința din București la Sinaia. Este o piesă care putea fi ușor transportată de un singur om. Are o zonă pentru călimări, pentru tocuri și pentru penițe de rezervă, o suprafață care se deschide, pentru a avea un spațiu de scris, și raftul inferior, în care erau ținute documentele, hârtiile. Este exact un birou în miniatură, în standardele epocii, cu eleganța și discreția tipică unui suveran care era și militar de carieră și era preocupat. Este un fel de laptop al epocii”, povestește Prof. Univ. Dr. Carol Capiță, pentru canalul YouTube Artmark TV.

            În cadrul aceluiași eveniment sunt prezente și alte „regalități”, precum și o carafă din cristal și argint cu cifrul Reginei Elisabeta a României, pe al cărei capac este gravat atelierul Eberhardt și care provine din anii 1910. Există și un „capitol” dedicat fotografiilor din perioada monarhiei. Amintim în primul rând o fotografie cu principesa Maria, viitoarea regină, semnată olograf, realizată în atelierul Mandy din București (în jurul anului 1909). Este vorba despre o fotografie ce o surprinde pe regina Maria în perioada în care aceasta era moștenitoarea tronului, la palatul de la Cotroceni, reședința din București a perechii princiare. Exemplarul este semnat cu cerneală neagră, iar în colțul din dreapta jos are, embosată, marca fotografului bucureștean. Fotografia este înrămată într-o ramă de epocă din lemn pirogravat și colorat manual.

Colecția de față mai cuprinde câteva imagini „regale”: o fotografie ilustrând-o pe Principesa Maria (Mignon), semnată olograf (din 1910), într-o ramă de epocă de inspirație Art Nouveau, și o fotografie de epocă ce o înfățișează pe Regina Maria alături de fiica sa, principesa Mărioara (Mignon), realizată în atelierul Guggenberger Marovits (în Sibiu, în jurul anului 1928), cu semnăturile olografe ale celor două.

Licitația de Istorie cuprinde și o selecție de numismatică importantă, cu loturi ce apar pentru prima dată în circuitul public. Se remarcă în mod deosebit două monede extrem de rare – o monedă Gros, Alexandru cel Bun, tip III, Moldova, 1400-1432, din argint, și o monedă Gros, Ștefan cel Mare, tip IIa, 1457-1504, de asemenea din argint.

„Denumirea lor, groși, este una de proveniență polono-germană, ceea ce arată faptul că statul moldovean era bine ancorat în schimburile comerciale ale epocii. Sunt piese care atestă, prin valoarea lor monetară și de circulație, puterea economică și interesul comercianților străini în a efectua comerț în spațiul moldovenesc, care era important, pentru faptul că era un punct de trecere aproape obligatoriu între lumea baltică și Marea Neagră, apoi Orient. Asta și explică posibilitatea statului moldovean, în primul rând din timpul lui Ștefan cel Mare, de a duce o politică externă independentă – avea resursele pentru a se certa cu cine voia”, povestește de asemenea Prof. Univ. Dr. Carol Capiță.

            Evenimentul intitulat „Licitația de Istorie” este unul dintre cele mai așteptate din această toamnă și va avea loc la Palatul Cesianu-Racoviță din Capitală (str. C.A. Rosetti nr. 5) în data de 17 septembrie, de la ora 19.00. Până atunci, însă, toată colecția de obiecte istorice poate fi vizitată într-o expoziție cu intrare liberă la Galeriile Artmark, în fiecare zi, de luni până duminică, în intervalul 10.00-20.00.S-a găsit „biroul mobil” al Regelui Carol I. Piesa de colecție este scoasă la licitație, la Artmark

Articol susţinut de A10 by Artmark