Sari direct la conținut

S-a terminat criza din energie? Furnizorii vin cu oferte pentru consumatorii casnici la prețuri sub plafoanele stabilite de stat

HotNews.ro
Facturi la electricitate, Foto: Volgariver / Dreamstime.com
Facturi la electricitate, Foto: Volgariver / Dreamstime.com

​Furnizorii de electricitate și gaze au venit cu oferte pentru consumatorii casnici la niveluri sub plafoanele stabilite de stat, arată datele din comparatorul de prețuri de pe site-ul ANRE, analizate de HotNews.ro. Este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru de la declanșarea crizei din energie.

La electricitate, companiile și-au mulat ofertele pentru pragurile de consum din schema de plafonare-compensare.

Mai exact, clienții cu consum sub 100 de kWh au la dispoziție 19 oferte egale cu prețul din plafon (0,68 lei/kWh).

Ofertele sunt valabile de la începutul lunii februarie. De remarcat este că numărul lor crește de la o zi la alta; ieri, spre exemplu, erau 17 oferte cu prețul din plafon.

Printre companiile care oferă cel mai mic preț enumerăm Getica 95, Enterex, E.ON, Electrica Furnizare, MET România, OMV Petrom.

Se remarcă, totodată, că Hidroelectrica nu mai este cea mai ieftină companie, având oferte la un preț peste plafon (0,77 lei/kWh).

Pentru pragul următor de consum, adică între 100 și 255 kWh, Hidroelectrica este singura care are un preț sub plafon (același 0,77 lei/kWh).

Însă există alte opt oferte la prețul din plafon (0,8 lei/kWh): Enterex, ICCO Energ, MET România, Nova Power and Gas, OMV Petrom.

Pentru consum mare, de peste 255 kWh, există nouă oferte sub prețul de plafon (1,3 lei /KWh).

Și la gaze găsim nu mai puțin de 22 de oferte la prețul de sub plafon, care a fost stabilit la 0,31 lei pe kWh.

Companiile cu aceste tarife sunt Enterex, Nova Power and Gas, OMV Petrom, Renovatio Trading, Next Energy Partners, Premier Energy, PPC Energie, Engie, MVM, E.ON Energie, Getica 95.

Se pune astfel întrebarea ce rost mai are schema de plafonare-compensare pe care autoritățile vor să o mențină până la 1 aprilie 2025, în loc să înceapă să liberalizeze din nou piața, iar prețurile să se regleze de la sine.

Comisia Europeană analizează dacă schema de plafonare-compensare a prețului energiei din România este legală

Schema de plafonare-compensare a facturilor la energie și gaze naturale din România a ajuns în atenția Comisiei Europene, potrivit unui răspuns transmis de Bruxelles la solicitarea HotNews.ro, la finalul săptămânii trecute.

„Comisia analizează problema și este în contact cu autoritățile române pentru a înțelege mai bine schema. Ca principiu general, intervențiile statelor membre privind prețurile trebuie să fie în conformitate cu normele UE privind piața energiei”, a răspuns un purtător de cuvânt al Comisiei.

Aceasta în contexul în care prețurile în toată Europa sunt la nivelurile dinaninte de criza energetică, iar țara noastră este singura care mai acordă subvenții. În plus, guvernele au putut fixa prețuri reglementate sub costuri și pentru firme doar până la 31 decembrie 2023. Autoritățile de la Bruxelles încearcă acum să înțeleagă de ce Guvernul de la București vrea să mențină schema până în 2025.

Guvernul analizează modificarea legislației privind plafonarea prețurilor

Săptămâna trecută, Ministerul Energiei a anunțat că analizează modalitățile în care poate fi modificată OUG 27/2022 (privind plafonarea prețurilor).

„Noi încercăm să scădem și mai tare facturile”, a declarat ministrul de resort, Sebastian Burduja, joia trecută, întrebat despre prețurile la energie și gaze.

„Se poate merge sub acest plafon, desfășurăm o analiză tehnică și vom veni cu eventuale ajustări ale OUG 27/ 2022. (…) Românii vor plăti mai puțin, plafoanele maxime rămân la fel. (…) Ne uităm dacă există vreo modalitate pentru a determina scăderi și mai mari ale prețurilor”, a spus ministrul.

Întrebat de ce vrea acum modificarea legislației, după ce a spus în mai multe rânduri că nu o va schimba, Burduja a răspuns scurt: „Este meritorie și stabilitatea”.

Cu doar câteva zile înainte, el spunea că plafoanele nu vor fi modificate până la 1 aprilie 2025 pentru a nu bulversa sistemele de facturare ale furnizorilor.

Sursa foto: Dreamstime

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro