SAF-T, e-Factura și e-TVA rescriu regulile inspecțiilor fiscale în 2025. Avertisment pentru firme: „Asigurați-vă de calitatea datelor”

Firmele din România vor avea noi provocări aduse de SAF-T, e-Factura și e-TVA, la care vor trebui să se adapteze, întrucât cele trei sisteme vor rescrie regulile inspecțiilor fiscale în 2025, susține un specialist, joi, în cadrul conferinței TaxEU Forum, unul dintre cele mai importante evenimente de legislație și fiscalitate ce are loc zilele acestea la București.
România a introdus obligația de raportare SAF-T (Declarația D406) în 2022, fiind vizați mai întâi contribuabilii mari. Din 2023 a fost introdusă obligativitatea sistemului de raportare SAF-T și pentru contribuabilii mijlocii și, începând cu anul 2025, și pentru firmele mici. Prin D406 (SAF-T) se face schimbul electronic de date contabile dintre firmă și ANAF, în baza unui standard internațional, scrie StartupCafe.ro
Alex Milcev, partener, liderul departamentului de asistență fiscală și juridică, EY România și Moldova, a vorbit, în acest context despre primele etape privind introducerea fișierului standard de control fiscal în România.
În 2022, ANAF a publicat primele teste de consistență privind coerența datelor. Din 2024, conform lui Milcev, în privința raportării nu au contat numai cantitatea acestora și încadrarea în deadline, ci și calitatea datelor transmise.
„Acele 11 teste produse de ANAF pentru a testa în principiu partea secțiunii de raportare din SAF-T referitoare la General Ledger, la Registrul Jurnal”, a explicat el.
„Primele teste s-au făcut în iulie 2024, pentru raportarea SAF-T din iunie și au apărut discrepanțe. Au fost notificări trimise ca urmare a unor diferențe majore. Acele carențe identificate sau indicate de Fisc sau găsite prin surse proprii, desigur, au dus la corectarea SAF-T-ului, redepunerea declarației și așa mai departe. Erau prima consecință și primul semn că datelor contează. Întrebarea este la ce ne așteptăm în 2025?”, conform lui Alex Milcev, citat de StartupCafe.ro.
În 2025, susține specialistul, vor continua aceste teste de consistență pe care contribuabilii le pot aplica asupra datelor raportate prin xml aferent declarațiilor SAF-T, dar este posibil să fie introduse și altele.
„Acel calup de teste de anul trecut o să continue, dar vor apărea și alte teste, pentru că reamintesc că era vorba doar de registrul jurnal verificat. Credem, din diverse semnale din piață și din discuții cu autoritățile, că următorul pas o să fie verificarea altor module. În SAF-T, probabil, facturi de achiziție și/sau facturi de vânzare”, spune Milcev.
Alex Milcev susține că două dintre întrebările care persistă de mai bine de un an în domeniul fiscalității sunt dacă datele din declarația SAF-T vor fi utilizate în generarea decontului precompletat de TVA și dacă vor fi, de asemenea, folosite în cadrul verificărilor din inspecțiile fiscale.
„Avem indicii, dar și printr-o deducție logică, dat fiind ce date se raportează, că ajungem și în punctul în care și declarația SAF-T o să fie utilizată pentru acest decont precompletat de TVA. Anticipăm că o să se facă și acest pas. Din informațiile noastre, există niște simulări pe baza cifrelor de la anumiți contribuabili mari, foarte mari, să spunem, pentru a vedea fezabilitatea” inițiativei, spune el.
Alex Milcev recomandă firmelor să se asigure de calitatea datelor raportate.
„Aș vrea să închei cu o concluzie și recomandare. Dacă vreți, e o recomandare generală într-un fel, este cumva de bun simț: asigurați-vă de calitatea datelor. Este mai ușor de zis decât de făcut. Știm cu toții, după ani de zile încă avem tot felul de sincope, vorbesc încă o dată din experiența practică cu clienții. Dar e evident că s-a făcut un progres foarte mare în ultimii ani”, chiar dacă noile inițiative de digitalizare în zona fiscală ridică noi provocări pentru firme, spune Alex Milcev.