Sari direct la conținut

Salariul mediu net a scazut cu 9% in ianuarie, pana la 1.355 lei

HotNews.ro

Castigul salarial mediu net a fost in ianuarie de 1.355 lei, in scadere cu 9% fata de luna decembrie anul trecut, cand s-au acordat prime ocazionale ori s-au realizat productii mai mari, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Comparativ cu luna ianuarie a anului precedent, salariul mediu net a crescut cu 12,9%.

Valorile cele mai mari ale salariului mediu net s-au inregistrat in activitatile de transporturi aeriene (3.272 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (757 lei).

Cele mai mari scaderi ale castigului salarial mediu net, peste 25%, s-au inregistrat in fabricarea substantelor si a produselor chimice, fabricarea produselor din tutun, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), extractia minereurilor metalifere si transporturi pe apa.

Scaderi cuprinse intre 20% si 22% s-au inregistrat in alte activitati extractive, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, industria metalurgica, captarea, tratarea si distributia apei, in vreme ce salarii cu 15%-20% mai mici au primit cei care lucreaza in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, cercetare-dezvoltare, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, fabricarea altor mijloace de transport, administratie publica, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice.

Pe de alta parte, cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in invatamant (4,7%) si sanatate si asistenta sociala (2,1%), ca urmare a acordarii de prime anuale, si in activitatile de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (4,6%) si transporturi aeriene (1,3%), datorita platii in functie de contracte ori de realizari.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro