Sam Altman spune că, dacă s-ar putea întoarce în timp, ar alege alt nume pentru OpenAI
Sam Altman, CEO-ul OpenAI, afirmă că actualul nume al companiei de cercetări în domeniul inteligenței artificiale (A.I.) ar putea să nu fie cel mai potrivit și că, dacă s-ar putea întoarce în timp, ar alege o altă denumire, relatează Business Insider.
Antreprenorul tech în vârstă de 38 de ani, care a fondat OpenAI în 2015 alături de Elon Musk și alții, a explicat într-un interviu acordat podcastului găzduit de Lex Fridman, că atunci când au fost puse bazele companiei nimeni nu era sigur de direcția în care aceasta o va lua.
„Am început prin a ne gândi că vom fi doar un laborator de cercetare și fără să avem vreo idee despre direcția în care o va lua această tehnologie. Asta era înainte să avem vreo idee despre un API (interfață de programare a aplicațiilor) sau să vindem acces la un chatbot. A fost înainte să ne gândim în vreun fel că vom vinde un produs”, i-a spus Altman lui Fridman, un cunoscut inginer în știința calculatoarelor educat la Massachusetts Institute of Technology.
Altman se referă la faptul că OpenAI a fost fondată ca o organizație non-profit cu misiunea de a dezvolta inteligența artificială în beneficiul umanității. Elon Musk, care critică acum faptul că OpenAI nu își mai face public codul-sursă al aplicațiilor sale (o referință la termenul de „Open” din nume), i-a chemat în instanță pe Altman, alți directori și însăși compania de A.I., acuzând că aceasta și-a „trădat” misiunea inițială.
Avocații lui Musk susțin în plângerea depusă într-un tribunal din San Francisco că, contrar obiectivelor sale inițiale, OpenAI nu a făcut public codul ultimului său model, GPT-4, „încălcând contractul inițial”.
Prin urmare, acordul fondator a fost complet pus sub semnul întrebării, susțin ei, acuzând OpenAI că urmărește să facă profit „cu implicații potențial catastrofale pentru umanitate”, mai susțin avocații lui Elon Musk în plângerea depusă în instanță.
Șeful OpenAI spune că aceasta a trecut printr-o tranziție naturală către un model lucrativ
Miliardarul sud-african a părăsit OpenAI în 2018 și a devenit de atunci unul dintre cei mai fervenți critici ai săi.
Altman a afirmat în interviul acordat lui Fridman că nu înțelege cu adevărat care sunt „motivațiile reale” ale lui Musk și a apărat OpenAI, afirmând că aceasta a trecut printr-o tranziție naturală către o organizație comercială „pe măsură ce a devenit clar că vom fi nevoiți să facem diverse lucruri și să avem de asemenea cantități uriașe de capital”.
„Am spus, așadar: ‘Okay, bine, această organizare nu prea funcționează în acest scos. Cum reparăm organizarea?’”, e explicat el, admițând însă că actualul nume al OpenAI într-adevăr nu mai este atât de potrivit pentru companie.
„Dacă aș putea vorbi cu un oracol și să mă întorc în timp aș alege alt nume”, i-a spus antreprenorul tech lui Fridman.
Sam Altman a atras totuși atenția asupra faptului că, deși OpenAI nu este în întregime „open-source”, compania este deschisă în alte feluri, ca de exemplu oferirea unor versiuni gratuite ale tehnologiilor și aplicațiilor pe care le-a dezvoltat.