Sangele de taur din Eger si nectarul regilor din Tokaj, vinurile celebre ale Ungariei pe Travel Channel (I)
Saptamana aceasta aduce un nou episod din seria „A Journey into Wine” cu Isabelle Legeron, dedicat vinurilor din Ungaria, Romania si Bulgaria. Realizatoare poposeste de aceasta data in doua puncte „fierbinti” de pe harta viticola a vecinilor maghiari : Eger si Tokaj, doua localitati care au devenit sinonime cu vinul de calitate.
„Sange de taur” (Egri bikaver) e legendarul vin rosu sec al meleagurilor din Eger, un cupaj exceptional realizat din trei sortimente diferite de vin. Soiul de baza il constituie Cadarca (o alta „legenda” cultivata si la noi, in special in zona Minisului) alaturi de care stau la loc de cinste Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Oporto si soiul Kekfrankos (Blaufrankisch in Germania sau Frankovka in spatiul ex-yugoslav).
Fiecare dintre aceste sortimente aduce un plus de savoare, aroma si culoare cupajului. Tinut in butoaie de stejar, in pivnite situate in tufa vulcanica a zonei Eger, vinul se innobileaza capatandu-si armonia renumita.
Denumirea de ‚Sange de taur’ provine de la un eveniment istoric in anul 1552, odata cu invazia otomana in regatul ungar, unde in cetatea Eger, Dobo Istvan conducatorul oastei maghiare, a reusit sa faca fata o luna de zile atacurilor turcilor, care erau de douazeci de ori mai multi.
Rezistenta neobisnuita a aparatorilor s-a datorat in mare parte vinului din pivnitele cetatii, vin de o culoare rosie rubinie asemanatoare sangelui, care prelins pe zalele soldatiilor, i-a infricosat si indepartat pe turci, acestia fiind convinsi ca darzenia si curajul localnicilor este dat de consumul sangelui provenit de la taurii sacrificati.
Cadarca, soiul de baza al „Sangelui”, a fost introdus odata cu stapanirea otomana, originile lui fiind teritoriul actual al Albaniei; aproape disparut odata cu invazia filoxerei in a doua jumatate a secolului XIX si in timpul „stapanirii” comuniste. Perioada comunista a insemnat si decaderea Egri Bikaver-ului, Cadarca fiind inlocuita cu diverse soiuri importate, accentul fiind pus pe o productie mare la hectar si o calitate slaba.
Revenirea s-a produs in 1997 odata cu introducerea reglementarilor privind denumirea de origine controlata la plantatiile viticole si in 2004 cu aparitia denumirii de Egri Bikaver Superior, un vin realizat din minim 4 sortimente din cele 11 aprobate pentru cupajare. In Romania denumirea de „sange de taur” este relativ recenta, vinurile comercializate sub aceasta titulatura fiind de o calitate net inferioara, in general dulci sau demidulci, cu un continut redus de alcool, fara denumire de origine controlata sau indicatie geografica.
Doar in zona Minis – Pancota, doi producatori au reusit relansarea productiei de Cadarca (respectiv Wine Princess si Cramele Pancota) sortiment mai putin cunoscut de consumatorii romani, dar care poate face fata cu brio unui adevarat „Sange de taur”.
„Rivalul” celor din Eger e un nume de rezonanta pentru lumea vinurilor, si vine din Tokaj (despre Tokaj, marti, 3 februarie)
Postul TV Travel Channel si cunoscuta realizatoare Isabelle Legeron continua seria de emisiuni „A Journey into Wine” cu mai multe emisiuni dedicate Ungariei, Romaniei si Bulgariei. Pana acum au fost prezentate regiuni importante din Spania, Portugalia, Africa de Sud si Australia. Prima pe lista este Ungaria (4 emisiuni) pentru ca in februarie sa vedem mai multe emisiuni despre vinurilor romanesti. Serialul isi propune prezentarea celor mai importante regiuni viticole din lume cu accent deosebit pe soiurile indigene si mancaruri traditionale.