Sari direct la conținut

Sanziene, in Piscu de Ilfov: Scripcariu a trezit olaritul, iar Caliu de Clejani “a omorat” diavolii.  VIDEOExperienta Haute Culture

HotNews.ro
Sanziene la Piscu-Ilfov, Foto: Scoala de la Piscu & Adi Darabana
Sanziene la Piscu-Ilfov, Foto: Scoala de la Piscu & Adi Darabana

In Piscu-Ilfov, vietuieste Virgil Scripcariu care a avut ochiul si rabdarea sa descopere piscasii. De Sanziene, el i-a scos pe strada cu olaritul lor cu tot. Si le-a adus muzica lui Caliu, lautarul din Clejani. A fost asa bine, ca un localnic a facut chiar tumba, ca nu stia cum sa-si arate fericirea cu doua maini si doua picioare. Si tu ai fost cu noi. VIDEO, pas cu pas, poti vedea experienta Haute Culture.

Caliu si taraful lui din Clejani au scos anxietatea din piscasi. Dans. Violonistul din Clejani, pe doua strune, a cantat un potpuriu de l-a facut pe un localnic sa faca tumba.

Era apus, la Piscu. Era de Sanziene. Era ieri. Era ziua iei. Nimic n-am fi auzit si vazut din astea, de nu era Virgil Scripcariu. Sculptor de felul lui. Elev al lui Gorduz. O lucrare de-a lui, Maternitatea, o vezi la Biserica Anglicana, din zona Icoanei-Bucuresti, iar alta, Arca lui Noe, e-n fata la Carturesti, de pe Verona. Ei, povestea lui s-a rescris in Piscu de Ilfov. A vazut acum vreo zece ani un anunt in ziar. “Vand pamant de Piscu.” A venit, a vazut, a cumparat. Si-a gasit rostul si locul. Sa gasesti rost? Sa nu regreti niciodata c-ai ales un loc departe de Bucuresti. Sa spui: ma potrivesc cu locul.

Asculta cum zice Scripcariu:

Scripcariu a descoperit oamenii. Aveau abilitati inascute de a folosi uneltele. Si-a dat seama ca ceva trebuie sa fie. Virgil a avut ochiul sa vada: satul avea traditie de olari.

Si-n cuferele piscasilor a gasit, a gasit iile lor vechi, si de Sanziene, le-a facut muzeu. Priviti, camesi din anii 1930:

Era noapte in Piscu. Caliu si taraful lui n-au mai luat-o de la capat pentru piscasi. Un preot in sutana era cu un ciopor de copile la masina cu-nghetata. Le povestea de traditie. O fetita plange. Vrea-nghetata. Preotul spune: “Nu-i luam inghetata! A mancat una si nu stie sa-mparta!” Vorbisera Sanzienele?

FACEBOOK/ Scoala de la Pisc

VEZI filmarile in intregime pe CANALULYouTUBEsi contul FacebookHaute Culture

Nu uita sa te inscrii pe eugen.istodor@hotnews.ro de vrei sa vii in Experientele Haute Culture. Sunt cursuri gratuite de creative writing.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro