Sase probleme de sanatate cauzate de stilul de viata modern
Traiesti la oras si duci o viata moderna. Totul este automatizat si te bucuri din plin de facilitatile oferite de tehnologie. Nu mai ai timp sa gatesti si comanzi mancare pe internet. Ai prea mult de lucru la birou si nu gasesti un moment liber sa faci o plimbare. Pentru toatea acestea platim un pret scump: ne punem in pericol sanatatea. Iata la ce ne expunem fara sa ne dam seama.
Daca iti petreci toata ziua stand cu ochii in monitor, risti sa suferi de sindromul privitului la calculator (Computer vision syndrome), numit si astenopie (oboseala ochilor) ocupationala. Cum iti dai seama daca suferi de asa ceva? Simplu. Te doare capul, ai ochii rosii, privirea incetosata sau vezi dublu, nu mai distingi culorile, nu suporti lumina. Aproximativ 75% dintre cei care folosesc computerul au astfel de probleme.
In ziua de azi poti surzi, din cauza castilor. Este vorba despre castile care se introduc in ureche si care nu acopera pe deplin zgomotul de afara. Cel care le foloseste, da mai tare volumul, ajungand adesea la 110 – 120 decibeli. Deoarece sunetele peste 85 decibeli conduc la scaderea auzului sau chiar la surzenie, iti imaginezi ce se intampla la 120 decibeli? Asa ca da mai incet volumul si nu folosi castile care se baga in ureche mai mult de o ora pe zi!
“E-trombozele” sunt cauzate de sedentarism si apar, in general, la persoanele care nu se misca cu orele din fata calculatorului. Sangele nu mai circula cum trebuie, iar in venele de la picioare se pot forma cheaguri de sange, care pot fi fatale atunci cand ajung la plamani, provocand embolie pulmonara. Desi pana acum nu au fost raportate prea multe astfel de cazuri, milioane de oameni care isi petrec cea mai mare din timp la calculator se expun unui foarte mare risc. Cum poti evita aceasta boala? Simplu. Ridica-te de la birou din ora-n ora si fa cativa pasi, nu sta picior peste picior la birou si nu-ti petrece pauza de masa in fata calculatorului.
Orthorexia nervosa sau obsesia de a manca sanatos este data de bombardamentul informational la care suntem supusi. Se pare ca nu trece zi in care sa nu apara un nou raport despre ce este bine sa mancam si ce ar trebui sa evitam. Cei care devin obsedati de acest subiect isi alcatuiesc un regim strict pe care il urmeaza pas cu pas. Iata cateva semne ca risti sa ai astfel de probleme: iti petreci mai mult de 3 ore pe zi gandindu-te la cum sa mananci sanatos, iti planifici mesele cu cateva zile in avans, tii foarte mult la regimul tau, desi nu-ti face nicio placere sa mananci mancarea respectiva, esti criticat adesea de cei care nu-ti impartasesc opiniile si te simti izolat.
“Sindromul raului de casa” apare atunci cand lucrezi intr-o cladire in care nu poti deschide un geam sa iei o gura de aer, ori in care nu intra nicio raza de lumina naturala. Toata este imbracata in geamuri sau in alte materiale si esti nevoit sa respiri doar aer ventilat si sa folosesti lumina artificiala. Multi angajati ajung sa aiba probleme de sanatate, desi atunci cand fac investigatii medicale nu descopera nimic in neregula. Ii doare capul, ii supara ochii, nasul sau gatul, au o tuse seaca, ii mananca pielea, sunt ametiti, le este greata si au un sentiment de teama, ori sunt sensibili la anumite mirosuri.
Fobia sociala (social anxiety disorder) afecteaza numai in SUA peste 15 milioane de oameni. Cei care sufera de aceasta boala se tem sa nu fie vazuti si judecati de altii si mai ales sa nu faca lucruri de care sa le fie rusine. In plus, nici nu sunt capabili sa-si faca prieteni. Pana acum se pare ca fobia sociala este cauzata cel mai probabil de mediul inconjurator si de factorii ereditari. Se trateaza cu medicamente si psihoterapie.
Sursa: howstuffworks.com