Sari direct la conținut

Scaderea din industra prelucratoare si cea extractiva au coborat productia industriala din noiembrie cu 2,6%

HotNews.ro

In luna noiembrie 2012, productia industriala a scazut fata de luna precedenta cu 2,6% ca serie bruta si cu 0,8% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, anunta INS intr-un comunicat. Scaderea se datoreaza contractiei industriei prelucratoare (care da cea mai mare parte a rezultatului de ansamblu in evolutia industriei) si a celei extractive. Cifrele publicate joi nu arata deloc incurajator. Fata de noiembrie 2011, productia industriala a scazut atat ca serie bruta cat si ca serie ajustata cu 1,0%, respectiv cu 1,3%.

In perioada ianuarie-noiembrie 2012, comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent, productia industriala a crescut ca serie bruta cu 0,1%, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 0,4%.

Importanta industriei consta in efectul de antrenare pentru tot restul economiei. Chiar daca reprezinta doar ceva mai mult de un sfert din PIB ( la noi, pentru ca in majoritatea tarilor occidentale ponderea ei este si mai mica), evolutia ei imprima directia oricarei economii.

  • Noiembrie 2012 comparativ cu octombrie 2012

In luna noiembrie 2012, productia industriala (serie bruta) a scazut fata de luna precedenta cu 2,6%, ca urmare a scaderii industriei extractive (-4,2%) si industriei prelucratoare (-3,7%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a crescut cu 7,3%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi la majoritatea categoriilor de bunuri, astfel: industria bunurilor intermediare (-8,0%), industria bunurilor de folosinta indelungata (-7,6%), industria bunurilor de uz curent

(-1,6%) si industria bunurilor de capital (-0,5%). Industria energetica a crescut cu 3,8%.

Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 0,8% fata de luna precedenta, situatie determinata de scaderea industriei extractive (-3,6%) si industriei prelucratoare (-0,6%), in timp ce productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a crescut cu 0,9%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi in industria bunurilor de folosinta indelungata (-4,9%), in industria bunurilor intermediare (-2,9%), in industria bunurilor de uz curent (-0,5%) si in industria energetica

(-0,1%). Industria bunurilor de capital a crescut cu 0,4%.

  • Noiembrie 2012 comparativ cu noiembrie 2011

In luna noiembrie 2012, productia industriala (serie bruta) a scazut cu 1,0% fata de luna corespunzatoare din anul precedent, ca urmare a scaderii productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-3,6%) si industriei prelucratoare (-0,9%). Industria extractiva a crescut cu 3,7%.

Pe marile grupe industriale, s-au inregistrat scaderi in industria bunurilor intermediare (-2,8%), in industria energetica (-2,0%) si in industria bunurilor de uz curent (-1,9%) si cresteri in industria bunurilor de folosinta indelungata (+7,0%) si in industria bunurilor de capital (+0,9%).

Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 1,3% comparativ cu luna corespunzatoare din anul precedent, ca urmare a scaderii productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-3,2%) si industriei prelucratoare (-1,2%). Industria extractiva a crescut cu 4,3%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi in industria bunurilor intermediare (-2,3%), in industria energetica (-2,1%), in industria bunurilor de uz curent (-1,0%) si in industria bunurilor de capital (-0,5%). Industria bunurilor de folosinta indelungata a crescut cu 7,7%.

  • Perioada 1.I -30.XI.2012 comparativ cu  perioada 1.I -30.XI.2011

In perioada 1.I- 30.XI.2012, comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent, productia industriala (serie bruta) a crescut cu 0,1%, datorita cresterilor inregistrate de productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+5,0%) si industria extractiva (+1,8%). Industria prelucratoare a scazut cu 0,6%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat urmatoarele cresteri: in industria bunurilor de folosinta indelungata (+4,6%), in industria bunurilor de capital (+2,7%) si in industria energetica (+2,4%). Industria bunurilor intermediare si industria bunurilor de uz curent au scazut cu 3,7%, respectiv cu 0,3%.

Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in perioada 1.I- 30.XI.2012, comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent, a crescut cu 0,4%, sustinuta de productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+4,9%) si de industria extractiva (+1,7%). Industria prelucratoare a scazut cu 0,3%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de folosinta indelungata (+4,6%), in industria bunurilor de capital (+3,6%), in industria energetica (+2,4%) si in industria bunurilor de uz curent (+0,2%). Industria bunurilor intermediare a scazut cu 3,5%.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro