Sari direct la conținut

​Scăderea prețurilor apartamentelor, anticipată de jumătate dintre membrii CFA România / La ce curs de schimb și inflație se așteaptă

HotNews.ro
Urbanism în București, Foto: Hotnews / Catiușa Ivanov
Urbanism în București, Foto: Hotnews / Catiușa Ivanov

Puțin peste jumătate (53%) dintre economiștii CFA România anticipează o scădere a prețurilor proprităților rezidențiale în orașe, restul așteptându-se la o stabilitate, conform sondajului din septembrie.

Această prognoză face referire la următoarele 12 luni. În plus, 73% dintre participanti consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate, iar 21% că sunt corect evaluate.

„În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 84% dintre participanti anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni”, se arată într-un comunicat.

De precizat că nu a fost înregistrata nicio opinie de apreciere.

Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0169 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0607 lei pentru un euro.

Din punctul de vedere al prețurilor, analiștii CFA cred că în următoarele 12 luni inflația se va situa la 6,86%.

În ceea ce privește deficitul bugetului de stat se așteaptă ca valoarea să fie de 5,8%. De asemenea, creșterea economică anticipată e de 2,2% în 2023.

Datoria publica calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 54% în următoarele 12 luni.

Indicatorul de Incredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scazut ușor în luna septembrie (cu 0,5 puncte) la valoarea de 47,4 puncte, ca urmare a diminuării componentei de condiții curente.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro