Sari direct la conținut

Scandal tras la indigo după cel al gimnastelor: un sportiv din Republica Moldova acuză că i-a fost luat bronzul olimpic pe nedrept

HotNews.ro
Marin Robu la Jocurile Olimpice de la Paris. Foto: Profimedia
Marin Robu la Jocurile Olimpice de la Paris. Foto: Profimedia

Halterofilul moldovean Marin Robu acuză că a pierdut medalia de bronz la Jocurile Olimpice în fața unui italian care l-a devansat cu o ridicare invalidă, iar Federația de Haltere din Republica Moldova a anunțat că va face contestație în acest caz, scriu Unimedia și GSP.ro.

Marin Robu (24 de ani) s-a clasat pe locul patru la categoria 89 de kilograme, la care a concurat, după ce a ridicat 175 kilograme la proba smuls și 208 kilograme la aruncat. Scorul său total a fost 383 de kilograme. 

Sportivul din Republica Moldova era pe locul trei înainte de ultima încercare a italianului Antonino Pizzolato de a ridica 212 kilograme la aruncat. Invalidată inițial, arbitrii i-au acordat ridicarea, însă Robu și Federația de Haltere din Moldova acuză că aceasta a fost invalidă. 

Antonino Pizzolato, după ridicare invalidată inițial de arbitri. Foto: Profimedia
Antonino Pizzolato, după ridicare invalidată inițial de arbitri. Foto: Profimedia

„În timpul concursului, adversarul meu din Italia a ridicat o greutate de 212 kilograme greșit, încălcând regulamentul. Arbitrii nu au acordat o încercare validă, iar mai târziu aceștia au apelat la juriu, care a acordat o încercare reușită atunci când nu era cazul”, spune Marin Robu, într-un video postat pe contul său de Facebook, în care cere să i se facă dreptate.

Sportivul și Federația susțin că italianul a flexat cotul când ținea greutatea deasupra capului, lucru nepermis de regulament. 

„Cu un total de 383 Kg, Marin s-a clasat pe locul 3, dar din păcate, arbitrii au acordat o ridicare greșită concurentului direct și locul 3, respectiv medalia de bronz a fost oferită sportivului italian”, a transmis, tot pe Facebook, Federația de Haltere din Moldova.

Reprezentanții Federației au anunțat că au contestat decizia și cer ca medalia de bronz să-i fie acordată lui Marin Robu.

„Comitetul Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova (CNOS) a depus deja o contestație la prima instanță, Comitetul Tehnic al IWF (Federația Internațională de Haltere), prin care s-a solicitat evaluarea repetată a situației şi corectitudinea deciziei luate de juriu”, a anunțat ieri Federația. 

În concursul de haltere de la Jocurile Olimpice, la categoria la care a concurat Marin Robu, bulgarul Karlos Nasar a cucerit aurul, după ce a doborât recordul mondial, cu o ridicare de 404 kilograme. Argintul i-a revenit columbianul Yeison Lopez, cu un total de 390 kilograme. 

Podiumul de la haltere, cu italianul primind medalia de bronz. Foto: Profimedia
INTERVIURILE HotNews.ro