Sari direct la conținut

Scumpire alarmantă a electricității pe bursă / Responsabilii din energie au fost convocați la minister

HotNews.ro
Rețele de transport electricitate, Foto: Artinun Prekmoung | Dreamstime.com
Rețele de transport electricitate, Foto: Artinun Prekmoung | Dreamstime.com

Reprezentanții autorităților și ai companiilor din sectorul energetic au fost convocați joi la o ședință de lucru la Ministerul Energiei, după ce prețul energiei a crescut foarte mult pe piața de echilibrare în ultimele zile.

„Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a convocat o întâlnire de lucru cu ANRE, Transelectrica, OPCOM și asociațiile producătorilor, distribuitorilor și furnizorilor din energie pentru a analiza situația din Piața de Echilibrare și soluțiile posibile. Întâlnirea a avut loc în contextul în care pe Piața de Echilibrare, în perioada recentă, s-au înregistrat creșteri ale prețurilor energiei electrice”, a anunțat ministerul.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: „Am sesizat că în ultimele zile pe piața de energie se întâmplă un fenomen care trebuie analizat cu celeritate, pentru a nu ajunge la o destabilizare a bunei funcționări a pieței. Așa cum am făcut de fiecare dată, luăm măsuri imediat ce sesizăm că anumite conjuncturi sau comportamente pot avea efecte negative asupra consumatorilor finali. O piață sănătoasă este cea în care există echilibru și stabilitate pe tot lanțul”.

El a dat asigurări că volatilitatea prețurilor nu are niciun efect negativ asupra facturilor plătite de consumatorii finali, prețurile fiind plafonate până la 31 martie 2025.

  • „Pe termen scurt, le-am solicitat partenerilor de dialog să gândească și să prezinte soluții prin care să ne asigurăm că păstrăm un cadru stabil, iar pe termen mediu și lung accelerăm la nivelul ministerului investițiile în capacități de producere și de stocare a energiei.
  • În aceste zile, avem încă o dovadă a importanței proiectelor mari pentru România, care să ofere flexibilitate sistemului, precum centralele cu acumulare prin pompaj, centralele pe gaz și stocarea la nivel mare.
  • Din fericire, am reușit să punem pe drumul cel bun proiectul Tarnița – Lăpuștești și să atragem miliarde de euro pentru investiții în centrale pe gaz și capacități de stocare. Aceste investiții vor crea un cadru energetic sustenabil și cu prețuri corecte. Pe termen scurt, trebuie să identificăm soluțiile complementare necesare”.
  • Următoarea întâlnire va avea loc la mijlocul săptămânii următoare, când fiecare parte implicată în analiză va prezenta soluții concrete pentru o mai bună funcționare a pieței.

Sunt afectați sau nu consumatorii de fluctuațiile de pe piața de echilibrare?

Prețul energiei electrice a depășit 16.000 de lei/MWh în piața de echilibrare, potrivit publicației e-nergia.ro.

Acest lucru înseamnă de 30 de ori mai mult față de prețul mediu de închidere pe Piața pentru Ziua Următoare, care este de referință.

Piața de echilibrare, gestionată de Transelectrica, este de fapt o piață de reglaj, care asigură stabilitatea sistemului energetic național.

Chiar dacă Burduja spune că nu există niciun impact asupra consumatorilor, un studiu al Transelectrica arată altceva:

„În condițiile în care Piața de Echilibrare este o piață voluntară, achiziția energiei de echilibrare se realizează la preț marginal, nu există limite de preț și intervalul de decontare este de 15 minute, în lipsa unei flexibilități rezonabile a sistemului, aceasta devine o piață penalizatoare, cu prețuri de dezechilibru de peste 10.000 lei/MWh, adică de peste 20 de ori mai mari față de prețurile de închidere a Pieței pentru Ziua Următoare cuplată, cu impact semnificativ negativ asupra clienților, producători, consumatori, furnizori de energie electrică, operatorilor de rețele electrice, necesitatea integrării în sistem a surselor de stocare a energiei devine din ce în ce mai stringentă”.

INTERVIURILE HotNews.ro