Se da verde la o alimentatie mai rationala
Restaurantele din New York ar putea fi obligate sa foloseasca principii din codul rutier in afisarea meniurilor. Felurile de mancare vor fi semnalizate cu rosu, galben si verde, in functie de riscul pe care acestea il prezinta pentru organism, mai ales pentru persoanele obeze.
Propunerea vine in speranta ca nivelul obezitatii va fi mai usor de controlat in acest mod. Fiecare fel de mancare prezentat in meniu va avea trecut la inceput un cerculet rosu, galben sau verde, astfel incat consumatorii sa poata alege mai usor mancarurile sanatoase, conform The Independent.
Cerculetul verde va arata ca mancarea este sanatoasa, in timp ce felurile semnalizate cu galben ar trebui consumate moderat. Cea mai nesanatoasa mancare va avea un cerculet rosu, avertizand asupra faptului ca aceasta contine grasime, sare sau zahar si ca trebuie consumata doar ocazional.
Supermarketurile au introdus deja un cod asemanator, insa unele firme au refuzat procedura, preferand sa afiseze doar continutul de substante nutritive din fiecare produs.
In urma acestei campanii impotriva obezitatii, majoritatea lanturilor de restaurante urmeaza sa adopte acest sistem de evaluare. Specialistii incearca, prin aceasta metoda, sa ii convinga pe oameni sa aleaga o hrana mai sanatoasa.
Luna aceasta, in toate restaurantele si lanturile de fast-food din New York se va introduce obligatoriu o lista care arata numarul de calorii pentru fiecare fel de mancare. Reprezentantii primariei cred ca, in acest mod, in circa cinci ani s-ar putea preveni 30.000 de cazuri de diabet si 150.000 de cazuri de obezitate.
In cazul in care aceasta metoda ar functiona, Marea Britanie ar putea-o adopta si ea, deoarece numarul de persoane obeze creste in continuu. Doua treimi dintre adulti si o treime dintre copiii de 10 ani sunt diagnosticati drept obezi.
Este foarte probabil ca initiativa sa intampine rezistenta din partea industriei alimentare, care ar fi fortata sa cheltuiasca in plus pentru a actualiza meniurile. De asemenea, lanturile mici de restaurante ar avea probleme, din cauza ca multe feluri de mancare nu respecta nivelul de substante nutritive stabilit de lege.
Un reprezentant al Departamentului de Sanatate din Marea Britanie a spus ca acest plan „va face parte, in viitor, dintr-cod al eticii alimentare”.
2006 a fost primul an in care s-au cheltuit mai multi bani pe mancatul in oras decat pe gatitul acasa.