Sari direct la conținut

Sebastian Vladescu: Ca să ţinem deficitul sub control, în ultimele luni nu s-au mai plătit facturi

HotNews.ro
Sebastian Vladescu, Foto: HotNews.ro
Sebastian Vladescu, Foto: HotNews.ro

„Nu cred că în momentul de faţă noi măsuri de austeritate sunt necesare şi nu cred că România mai poate să suporte eficient noi măsuri de austeritate. Suntem la nivelul în care ce a trebuit să ajustăm, am ajustat. Nu putem încă vorbi de creştere, de pompare de bani în creştere sau în reduceri de taxe care să încurajeze creşterea economică, pentru că parametrii bugetari sunt foarte strânşi. Putem vorbi despre o stabilizare în aceşti parametri, în aşa fel încât să ne pregătim pentru acel moment când lumea, Europa, cei de care suntem foarte conectaţi vor ieşi cu-adevăratelea din criză şi atunci să putem prinde şi noi trenul împreună cu ei”, a declarat Sebastian Vladescu pentru revista Q Magazine

Q Magazine: Cum consideraţi că se derulează actuala misiune FMI? Există posibilitatea ca FMI să impună noi măsuri de austeritate?

Sebastian Vlădescu: Nu

Q: Împreună sau după şase luni?

S.V.: După şase luni înseamnă împreună cu ei! Niciodată nu merge vagonul unde merge locomotiva. Întotdeauna locomotiva e un pic înainte şi aşa e normal. Şi criza, la noi, a venit mai târziu. 2011 cred că va fi un an în care trebuie să ne stabilizăm.

Q: Ce consideraţi a fi o prioritate în angajamentele cu Fondul şi Comisia Europeană?

S.V.: Două excepţii pe care le-am discutat cu cei de la Fond şi cu cei de la Comisie şi care sper să fie implementate. Anume, că trebuie să scăpăm odată de arieratele astea nenorocite, trebuie, chiar cu riscul de a înregistra un deficit bugetar pe cash. Chiar dacă facem un deficit bugetar mai mare, trebuie să scăpăm de arierate. De altfel, şi guvernatorul şi preşedintele şi toţi şefii de state care mai vin pe la Bucureşti au cerut să ne plătim odată datoriile. Este o chestie care trebuie neapărat făcută în România şi cred că poate fi făcută până la sfârşitul anului, aşa cum am plătit în Sănătate 700 – 800 de milioane de euro, putem să mai plătim 500 – 600 – 700 de milioane pentru datorii şi să intrăm curaţi în anul viitor. Iar anul viitor, pe lângă această stabilitate – control al cheltuielilor salariale, control al cheltuielilor cu asistenţa socială, e foarte important să începem să cheltuim bani pe dezvoltare, pe infrastructură, dar nu pe modelul de dezvoltare de cheltuire a banului politic, ca să spun aşa, să împărţim banii la toţi primarii, preşedinţii de Consilii ca fiecare să arate câte o bucăţică. Iar ne împrăştiem pe mii de proiecte, nu terminăm niciunul şi nu se vede nimic.

Q: Cum am putea să scăpăm de arierate şi să ne încadrăm în ţinte?

S.V.: FMI ar trebui să mărească ţinta de deficit ca să scăpăm de arierate. Pe de-o parte, trebuie să ţinem deficitul scăzut şi pe de alta, trebuie să plătim nişte arierate care au fost generate inclusiv de dorinţa Fondului în 2009 de a ţine deficitul sub control. Şi ca să ţinem deficitul sub control, în ultimele luni nu s-au mai plătit facturi. E un fapt foarte nociv, pentru că, de fapt, reduci consumul. Pui mii de contabili în stare de criză. În lunile următoare ce am făcut? Noi niciodată nu am atins ţinta de arierate. Şi atunci au cerut waiver de la board. Ar fi al patrulea sau al cincilea waiver pe care l-ar cere dacă s-ar duce să spună că România iar nu şi-a atins ţinta de arierate. Ar trebui să le achităm şi să ni se spună, apoi, „vedeţi-vă de treabă şi nu mai faceţi altele, nu mai veniţi cu credite de angajament care nu sunt bugetate şi care fac arierate peste-un an sau peste doi. Cât aveţi, cheltuiţi! Cheltuiţi peste? Faceţi deficit? Finanţaţi-l integral şi atunci putem intra şi noi într-o zonă de normalitate”. Sper să obţinem un waiver pe deficit şi să ne plătim arieratele.

Citeste interviul integral in revista Q Magazine

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro