Sari direct la conținut

Secretarii de stat nu vor mai putea fi numiți în consiliile de administrație ale companiilor energetice

HotNews.ro
Sedinta de Guvern, Foto: Inquam Photos / George Călin
Sedinta de Guvern, Foto: Inquam Photos / George Călin

Comisia Europeană consideră că secretarii de stat nu trebuie să ocupe funcții în consiliile de administrație ale companiilor energetice. Acesta este motivul pentru care Guvernul va modifica Legea guvernanței corporative, potrivit unui anunț al premierului Marcel Ciolacu, făcut joi la Bruxelles.

”Este unul dintre jaloanele în discuţie. La mai multe companii din energie, cei de la Comisie au venit cu anumite incompatibilităţi sau cu anumite cutume, care ţin de aderarea României la OECD”, a declarat Ciolacu.

Premierul a precizat că oficialii de la Bruxelles au declarat că „de exemplu, un secretar de stat nu este îndreptăţit să aplice să fie membru într-un Consiliu de Administraţie”.

Acesta este motivul pentru care va fi modificată legislația, care acum permite ca un secretar de stat să fie membru într-un consiliu de administrație sau consiliu de supraveghere al unei companii de stat. „Noi dorim ca în 2026 să fim în OECD, să aderăm şi atunci, părarea mea este că Guvernul României trebuie să facă o modificare legislativă în acest sens. Pentru că în acest moment, legea permite. Şi sunt de acord cu această modificare”, a spus Ciolacu.

Legislația la care face premierul referire este OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, aprobată prin Legea nr 111/2016.

Ciolacu: Sunt ferm convins că o anumită sumă din cererea de plată numărul 3 va fi reținută

În contextul schimbării legislative necesare, premierul Marcel Ciolacu și-a exprimat convingerea că un efect imediat va fi reținerea unei sume din cererea de plată numărul 3 din PNRR.

„Sunt ferm convins că o anumită sumă din cererea de plată numărul 3 va fi reținută pe o perioada de 6 luni, maxim 8 luni de zile, pentru a se închide toate lucrurile. (…) Ca să reaprobi printr-o selecție normală noile consilii de administrație, având o altă lege, procedura durează între 6 și 8 luni și atunci Comisia, în funcție de cât ai îndeplinit din jalon, o să rețină o sumă de bani. Asta nu înseamnă că România va pierde acei bani”, a spus acesta.

Potrivit acestuia, România ar urma să primeasca suma reținută, după 6-8 luni, după ce va închide problemele semnalate.

Ce secretari de stat sunt în consiliile companiilor energetice

  • Dan Dragoș Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei este președinte al Consiliului de Administrație al Romgaz.
  • Pavel Casian Nițulescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, este membru în Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia.
  • Alexandru Cristian Vasilescu, secretar de stat la SGG, este membru în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica.

Ciolacu nu a precizat dacă modificarea legislației guvernanței corporative va viza, pe lângă secretarii de stat, și directorii din ministere sau consilieri ai miniștrilor. Aceasta în condițiile în care unii directori și consilieri dețin funcții de membri în consiliile de administrație ai companiilor energetice.

INTERVIURILE HotNews.ro