Sari direct la conținut

Șefa Trezoreriei americane avertizează Congresul să nu provoace o „catastrofă economică”

HotNews.ro
Janet Yellen, Foto: Andrew Harnik / AP / Profimedia
Janet Yellen, Foto: Andrew Harnik / AP / Profimedia

Janet Yellen, secretarul american al Trezoreriei, a avertizat marți că un eșec al Congresului de a crește așa-zisul „plafon de îndatorare” al guvernului american ar declanșa o „catastrofă economică”, relatează Reuters.

În comentarii făcute la o întâlnire avută la Washington cu reprezentanți ai mediului de afaceri american, Yellen a declarat că o intrare în incapacitate de plată a SUA va duce la pierderea de locuri de muncă în același timp cu nevoia de a crește dobânzile de referință ale Fed, banca centrală a SUA, măsură care ar duce la creșterea ratelor pentru locuințe, autoturisme și carduri de credit.

Ea a subliniat că este o „responsabilitate de bază” a Congresului să crească sau suspende plafonul de îndatorare a guvernului american, ajuns acum la 31,4 trilioane de dolari, avertizând că în caz contrar vor fi șterse toate progresele pe care economia americană le-a făcut după revenirea la normalitate ca a urmat pandemiei de COVID-19.

„O intrare în incapacitate de plată ar produce o catastrofă economică și financiară”, a afirmat ea, adăugând că o astfel de situație ar duce de asemenea la o creștere „pentru perpetuitate” a dobânzilor la care se vor putea împrumuta Statele Unite de pe piețele financiare.

„Dacă plafonul de îndatorare nu este majorat, afacerile din Statele Unite se vor confrunta cu o deteriorare a perspectivelor de creditare și guvernul va fi probabil incapabil să emită plăți către familiile militarilor și pensionarii care se bazează pe Social Security (n.r. programul prin care guvernul american garantează pensiile persoanelor vulnerabile)”.

„Congresul trebuie să voteze pentru a majora sau suspenda limita de îndatorare. Ar trebui să facă asta fără condiții. Și nu ar trebui să aștepte până în ultimul minut”, a îndemnat Janet Yellen.

Comentariile sale vin după ce în luna ianuarie ea le-a spus congresmenilor americani că guvernul condus de președintele Joe Biden va putea să onoreze obligațiile de plată doar până la începutul lunii iunie, în cazul în care nu vor vota creșterea plafonului.

Noi certuri privind plafonul de îndatorare al SUA

Spre deosebire de majoritatea țărilor dezvoltate, SUA au o limită asupra nivelului la care poate ajunge datoria publică. Deoarece guvernul american cheltuie de decenii mai mult decât încasează, acest plafon trebuie majorat constant, măsură ce necesită aprobarea Congresului.

În anii când Casa Albă, aripa executivă a statului american, și Congresul, legislativul federal de la Washington, sunt sub control politic diferit, negocierile pentru a crește plafonul de îndatorare sunt adesea dure și marcate de bătălii politice, deci avertismentele lui Yellen nu reprezintă ceva nou.

O astfel de dispută între republicani și democrați a avut de altfel loc și în urmă cu doi ani, Yellen avertizând și la momentul respectiv cu privire la pericolele unei intrări în incapacitate de plată a SUA.

Însă confruntarea de anul acesta între administrația democrată a președintelui Biden și Camera Reprezentanților controlată de republicani a provocat îngrijorări mai mari decât de obicei, după ce niciuna dintre părți nu a părut dispusă la un compromis.

Situația a făcut ca asiguratorii să ceară cele mai mari prime din ultimul deceniu pentru asigurarea datoriei SUA, analiștii financiari avertizând că riscul unei intrări în incapacitate de plată este tot mai mare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro