Sari direct la conținut

Șeful Radioului public a cerut la CNA lămuriri cât și cum să dea RRA declarațiile lui Iohannis. CNA: Nu e de competența noastră. Un membru al CA al SRR acuză comenzi politice PSD. Ce spune Severin

HotNews.ro
Georgica Severin, Foto: Agerpres
Georgica Severin, Foto: Agerpres

Declarațiile politice făcute în ultima vreme de președinte l-au determinat pe șeful Radioului public, Georgică Severin, să ceară lămuriri la CNA în legătură cu ce ar trebui să facă instituția în cazul lui Klaus Iohannis. Azi, CNA a discutat două adrese din partea lui Severin, chit că subiectul nu intră în sfera sa de competență. Un membru al CA al Radioului public, Alexandru Moraru, acuză amestec politic, în timp ce Severin spune că doar „a simțit nevoia unor clarificări”, iar „președintele e persoana cea mai prezentă, pe departe”, în jurnalele instituției.

La începutul lunii trecute, Radio România își exprima regretul, printr-un comunicat de presă, că nu a transmis în direct o declarație de presă a președintelui Iohannis. Situația l-a determinat pe Georgică Severin să ceară lămuriri și, astfel, a ajuns să apeleze la CNA, cu două adrese separate:

  • una prin care vrea să afle ce înseamnă „cu prioritate”, în articolul din Legea de funcționare a instituțiilor publice de radio și televiziune ce obligă SRR și SRTv să transmită cu prioritate mesajele de interes public de la principalele instituții. Să afle dacă e nevoie sau nu să dea în direct asemenea mesaje de la președinte
  • A doua, să vadă cum ar trebui să se raporteze Radioul la ceea ce spune președintele, în condițiile în care, acum un an, acesta și-a anunțat intenția de a candida din nou la președinție. Într-o discuție avută marți cu HotNews.ro, Georgică Severin a folosit în mod repetat ideea că președintele și-ar fi „anunțat oficial candidatura”, ceea ce l-ar transforma în candidat. În plus, a arătat el, președintele e implicat în campania pentru referendum, fapt pentru care trebuie lămurit în ce măsură declarațiile lui ar trebui să fie tratate prin prismă electorală.

După ce a discutat marți subiectul, CNA a răspuns, potrivit Paginademedia.ro, arătând că nu are nicio competență legală în privința organizării și funcționării SRR, chestiune reglementată prin Legea specială din 1994. CNA își expune „opinia” privind interpretarea sintagmelor folosite în acea lege. În plus, forul audiovizual arată că, potrivit Legii 370/2004, până la declanșarea alegerilor pentru președinție nicio persoană nu poate avea calitatea recunoscută de lege de candidat în acele alegeri.

  • Detalii din răspunsul CNA, aici

De ce s-a adresat, la urma urmei, Georgică Severin forului audiovizual? Președintele-director general al SRR a spus, marți, pentru HotNews.ro, înainte să primească oficial răspunsul de la CNA:

  • „Am cerut clarificări. Dacă am simțit nevoia unor clarificări, m-am adresat CNA, nu Parlamentului, nu Guvernului.”
  • „M-am adresat pentru că sunt situații complet inedite – nu am avut niciodata persoane care să-și anunțe candidatura la președinție cum e cazul acum, când [Iohannis] și-a anunțat oficial candidatura acum un an”.
  • Atenționat că e vorba despre intenție de a candida, nu despre o candidatură oficială, el a spus că e chestiune „de interpretare” și a adăugat: „Care sunt mesajele prioritare? Le dăm în direct și pe cele care sunt de altă natură? Acum [președintele] e în campanie electorală pentru referendum – orice apariție a lui o dăm în emisiuni electorale? Nu, că au fost evenimente cum a fost summitul de la Sibiu. (…) N-a fost problema să nu îl dăm, ci ce dăm în direct. E o întrebare valabilă, de interes pentru tot audiovizualul românesc”
  • „Președintele e persoana cea mai prezentă de departe în emisiunile Radioului”

Cele două adrese îl determinaseră pe un membru al CA al SRR, Alexandru Moraru, să acuze amestec politic PSD, într-o presupusă tentativă de a bloca aparițiile lui Klaus Iohannis la radioul public. Alexandru Moraru, într-o postare pe pagina sa de Facebook:

  • „Disperare mare la PSD: omul lui Dragnea din fruntea Radioului Public, Dl Georgică Severin, încearcă, cu ajutorul CNA, blocarea totală pe posturile SRR a președintelui Iohannis (…) Dacă TVR a transformat emisiunile de tradiție în tribună electorală pentru PSD, a venit rândul celui pus de Dragnea în fruntea Radioului Public pentru a răspunde la comenzile politice care să mai oprească din prăbușirea PSD. Dl Georgică Severin, președintele-director general al Societății Române de Radiodifuziune a transmis CNA două adrese oficiale (pe 18 și 23 aprilie) prin care, sub pretextul unor clarificări, încearcă de fapt blocarea aparițiilor președintelui Iohannis pe toate programele și canalele SRR, fapt fără precedent în istoria instituției. (…)”
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro