Sari direct la conținut

Senatorul Florin Cîțu și reprezentanți ai mediului de afaceri susțin că Executivul vrea să aprobe majorări de taxe și noi impozite

HotNews.ro
Senatorul Florin Cîțu și reprezentanți ai mediului de afaceri susțin că Executivul vrea să aprobe majorări de taxe și noi impozite

​Guvernul ar urma să aprobe în următoarea ședință un proiect de Ordonanță de Urgență cu peste 60 de articole, care ar cuprinde majorări de taxe „pentru fiecare sector din economie”, a afirmat senatorul Florin Cîțu pe contul său de Facebook.

Potrivit unor surse HotNews.ro, ședința va fi joi. Contactați de HotNews.ro, reprezentanți ai mediului de afaceri spun că ar fi primit informații despre majorări de taxe și noi impozite din 2019 , care vor fi aprobate joi, cu câteva zile înainte de finalul anului, fără consultare și dezbatere publică. Aceste lucruri vin în contradicție cu promisiunea făcută de Viorica Dăncilă, la numirea în funcția de premier, că nu va introduce nicio taxă nouă cât va fi prim-ministru.

UPDATE Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici va avea o declarație de presă la ora 18.00.

Cât timp voi fi prim-ministru nu voi introduce nicio taxă nouă în România. Scopul meu este de a ușura și de a simplifica viața economică, nu de a o complica„, spunea Viorica Dăncilă pe 29 ianuarie 2018, în Parlament, la numirea sa în funcția de premier. Și șeful PSD Liviu Dragnea a dat asigurări că nu vor crește taxele, ci dimpotrivă. În luna mai, acesta a declarat pentru Reuters că Executivul va menține politica sa de reducere a taxelor. ”Nevoia de relaxare fiscală, atât pentru sectorul privat cât și pentru angajați era acută. Și … va continua, vom reduce atât numărul taxelor cât și cuantumul lor”, a afirmat Dragnea. La rândul său, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, spunea în luna mai că „nici pentru anul viitor nu se pune problema de a creşte vreo taxă, vreun impozit, absolut deloc. Cei care spun tot timpul, dau astfel de veşti sunt inconştienţi, pentru că în felul acesta sunt şi iresponsabili”.

Proiectul nu a fost pus în dezbatere publică. HotNews.ro a solicitat Ministerul Finanțelor informații legate de un posibil proiect de OUG, însă nu a răspuns până la ora publicării articolului.

Reprezentanții mediului de afaceri cred că Ministerul Finanțelor vrea să vină cu aceste modificări fiscale, chiar pe final de an, deoarece are mari probleme în elaborarea bugetului pe 2019.

Probabil nu sunt în stare să facă bugetul. E aruncată discuția cu impozitul pe cifra de afaceri de 5% la companiile care fac distribuție de energie, care provoacă mare deranj pentru că avem prețuri reglementate, marjele sunt reglementate. Dacă tu nu permiți creșterea prețului, pentru ce să mai muncești?”, a declarat Gabriel Biriș, specialist în fiscalitate.

Potrivit fiscaliștilor contactați de HotNews.ro, una dintre măsurile care s-ar mai putea afla în noua OUG ar fi taxarea inversă a TVA la telefoane, real estate, cereale pentru că expiră aplicarea acesteia la finalul anului. Ei sunt de părere că va fi o prelungire până în 2022, când ar trebui să intre în vigoare regimul definitiv de TVA.

Surse guvernamentale spun că ar exista un document în care sunt introduse măsuri de punere în acord a reglementărilor europene și că modificări de taxe ar putea să fie introduse printr-un document separat.

Aceste informații sunt îngrijorătoare pentru mediul de afaceri, mai ales în condițiile în care multe companii și-au făcut bugetele pe 2019. Orice modificare fiscală efectuată pe neașteptate le pot da peste cap planurile de afaceri.

  • Furnizorii de energie, ingrijorați

Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) își exprimă profunda îngrijorare privind recentele declarații politice care stigmatizează companiile energetice și zvonurile asociate referitoare la introducerea unui impozit pe cifra de afaceri, se arată într-un comunicat al organizației.

„Dacă aceste informații “pe surse” s-ar materializa, consecințele ar fi devastatoare, nu numai pentru sectorul energetic, ci și pentru întreaga economie românească și pentru români. De asemenea, este de așteptat să apară numeroase falimente și nici o companie să nu fie în măsură să își asume rolul de furnizor de ultimă instanță”, se precizează în comunicat.

Potrivit ACUE, furnizarea de energie este o activitate bazată pe marje mici de profitabilitate, introducerea unui impozit pe cifra de afaceri ar avea următoarele consecințe:

  • Furnizorii și traderii de energie ar fi expuși riscului de a rămâne fără lichidități, ceea ce i-ar obliga să își întrerupă activitatea de vânzare a energiei electrice, a gazelor naturale și a agentului termic. Această situație va determina, la rândul ei, probleme semnificative de siguranță a aprovizionării cu energie, în special în perioada de iarnă, putând genera un risc pentru securitatea națională.
  • Capacitatea investițională a companiilor energetice ar fi grav afectată, iar investitorii ar fi nevoiți să sisteze programele de investiții, deși există un consens larg că sunt absolut necesare investiții de mai multe miliarde de euro pentru continuarea modernizării sistemului energetic și pentru dezvoltarea de noi capacități și a unor noi resurse.
  • Dată fiind importanța strategică a sectorului energetic și rolul acestuia pentru Bursa de Valori București, introducerea unui astfel de impozit pe cifra de afaceri ar avea consecințe foarte grave asupra prețului acțiunilor și ar crea pagube colaterale, pe scară largă, companiilor românești listate, pieței de capital, dar și zecilor de mii de români care au investit în acțiunile acestor companii.
  • Semnalul transmis comunității de afaceri ar fi dezastruos, percepția despre Româna în străinătate fiind afectată pe termen lung.

ACUE mai spune că membrii săi respectă legislația românescă şi sunt buni plătitori de taxe și impozite, contribuind împreună, în ultimii ani, cu circa 1 miliard de euro/an la bugetul de stat.

ACUE face apel la responsabilitatea liderilor politici și solicită consultări adecvate, precum și o evaluare detaliată a impactului înainte de luarea oricărei decizii majore care poate afecta sectorul energetic și economia României.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro