Serban Slavescu, inventator de retete culinare adaptate mediului urban: " 2000 de Kcalorii nu reprezinta nimic, este o conventie. Importante sunt tehnicile de gatit"
Serban Slavescu, inventator de retete culinare adaptate mediului urban si adept al curentului prosumist in alimentatie, este de parere ca, pentru o alimentatie corecta, ar trebui sa ne ferim de paine alba, sosuri gata preparate, legume congelate si supe la plic. El a fost in redactia HotNews.ro si a discutat online cu cititorii despre cat de inteligent si sanatos te poti hrani intr-un oras mare.
Intreaga discutie online poate fi citita aici.
Fragmente din discutia online
- Trebuie evitate sosurile thailandeze, indiene
- Introduceti in alimentatie fulgii de cereale
- Mutatul la tara este o solutie. A manca sanatos la tara inseamna foarte multa munca
- Tehnicile de preparare conteaza cel mai mult
- De evitat painea alba, cornurile, cam tot ce este alb
- Produsele organice pot fi procurate din supermarketuri: germeni de grau, lucerna, linte verde, ridiche neagra si schinduf.
- Nu este bine sa evitati total grasimea. Grasimea ajuta la memorie.
- Importante sunt tehnicile de gatit
- Toata lumea e prosumista, prin nastere devii prosumist, faci activitati neplatite care produc valoare.
- Masa de dimineata este foarte importanta, iti aduce un aport mare de energie, dar e bine sa o consumati dupa 2 ore de la trezire si aportul caloric sa scada pana la cina, cand nu trebuie sa mananci foarte mult.
- Se evita uleiul prajit cat se poate
- Majoritatea mancarurilor se pot prepara in supe obtinute din legume fierte in supe de pui sau de vita, puse in tigaie si preparate, iar uleiul se dauga la sfarsit, dupa ce mancarea este gata.
Reteta de bulion:
1 kg de pulpa de rosii se fierbe cu 250-300 de ml de apa
Cand au dat in clocot se pune zahar, putina sare, piper macinat mare, dupa gust.
La sfarsit se mai adauga supa de pui degresata putin, cam 100 de ml si se mai lasa sa fiarba 2-3 minute. Se pune capac si se lasa la racit.
Reteta ovaz pasat:
La 800 de ml de apa se adauga 5 linguri normale de fulgi de ovaz si se fierb 10 minute. Spuma alba care se formeaza se arunca. Dupa care se lasa la racit acoperit cu un capac. Apoi se amesteca cu blenderul si se pune intr-un borcan cu capac la frigider.
Se poate manca in amestec cu siropuri de afine, fructe de padure, coacaz negru, lamaie, sau amestecat cu miere si cu nuca rasa. Cantitatea consumata este la inceput un sfert de cana si vedem cum reactioneaza organismul.
Serban Slavescu a promis ca va mai raspunde la intrebarile deja postate la care nu a reusit sa raspunda in cursul zilelor urmatoare.