Sari direct la conținut

Serbia vrea sa colaboreze cu Bulgaria la centrala nucleara din Belene

HotNews.ro

Guvernul sarb ia in considerare posibila sa participare la constructia centralei nucleare bulgare din Belene, a declarat Petar Skundric, Ministrul Energiei din Serbia. Inainte ca analistii sarbi sa se pronunte, Skundric a spus ca este de acord cu proiectul si a aratat ca o noua centrala nucleara bulgara va conduce la scaderea preturilor pentru energia electrica in Serbia.

In luna noiembrie Bulgaria a oferit Serbiei un procent initial de 1-2% din actiunile centralei nucleare. Ulterior Serbia a cerut un procent de 5-10%. Pe 30 noiembrie a fost semnat la Sofia un acord legat de Belene, intre corporatia rusa „Rosatom” si compania de energie electrica bulgara (NEK) pentru a stabili o companie care sa studieze proiectul. Compania finlandeza Fortum are o cota simbolica de 1%, iar compania franceza Altran Technologies va intra si ea in proiect.

Conform proiectului, Bulgaria va detine 51% din actiunile centralei nucleare, dar ceilalti investitori vor putea in viitor sa isi creasca actiunile pana la 25%, in detrimentul investitorilor rusi si bulgari, relateaza Novinite.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro