Sari direct la conținut

Serviciul de informatii din Moldova vrea IP-urile unor forumisti

HotNews.ro

Portalul unimedia.md a refuzat sa comunice Procuraturii Generale si Serviciului de Securitate si Informatii din Republica Moldova IP-uri ale unor utilizatori care au postat comentarii anticomuniste. Unimedia.md a precizat ca IP-urile comentatorilor sunt pastrate in baza de date doar 10 zile, astfel ca nu poate oferi informatii despre perioada 20.01.-14.04.2008. Dispozitia de comunicare a respectivelor date a fost decisa de un judecator din Chisinau.

Intr-o sedinta de judecata inchisa, judecatorul Ion Morozan a considerat „intemeiat si posibil de admis” demersul procurorului Ion Draguta din sectia Controlul activitatii operative de investigatie a Procuraturii Generale a Republicii Moldova. Astfel, pe 14 aprilie a autorizat „procedura pentru stabilirea datelor de identitate a adreselor de IP din portalul www.unimedia.md utilizate de posesorii pseudonimelor „Sandu intiiul”, „Stela”, „Liber”, „eu”, „Urasc Comunistii”, „eumine”, „Ed” in rubrica „Politic”, social precum si ridicarea de la publicatia periodica ziarul „Asta Da” SRL manager si co-fondator Galusca Vasile Vasile, nascut la 27.08.1985, co-fondator Galusca Sergiu Vasile, nascut la 05.05.1983, a datelor statistice a lucrului lor si informatia ce au publicat-o pe acest site in perioada 21.01.2008 pana la 14.04.2008, ea fiind inscrisa pe suport digital.”

Potrivit actelor oficiale, demersurile procurorului au fost facute pentru a completa „investigarea operativa” in cadrul unui „dosar de verificare operativa” deschis pe 15 ianuarie 2008.

In replica data autoritatilor, New Media Group, compania care detine portalul de stiri, a precizat ca „atenţionează opinia publică că demersul Procuraturii Generale reprezintă o încercare de intimidare a comentatorilor portalului de ştiri UNIMEDIA, deoarece în mesajele postate pe site nu se conţin apeluri concrete de a pregăti sau comite infracţiuni grave, deosebit de grave sau excepţional de grave (art. 8 din legea nr. 45-XIII din 12 aprilie 1994 privind activitatea operativă de investigaţie, care permite măsuri de investigaţie de acest tip).”

De asemenea este citat presedintele Asociatiei Juristii pentru Drepturile Omului din Republica Moldova, Vitalie Nagacevschi, care afirma ca „Atât timp cât nu sunt postate chemări directe pentru comiterea unor acte contrare legislaţiei, de genul „Ne vedem în ziua de …, la ora …, în …, pentru a …” nu cred că există temei ca persoanele care au scris unele comentarii să fie suspectate de ceva ilegal”.

In ultimele zile, nu au mai fost postate comentarii cu pseudonimele mentionate in decizia judecatoreasca.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro