Sari direct la conținut

„Sfârşitul unei ere”: Marea Britanie a închis ultima sa centrală pe cărbune

HotNews.ro
„Sfârşitul unei ere”: Marea Britanie a închis ultima sa centrală pe cărbune
Centrala pe cărbune Ratcliffe-on-Soar -FOTO: Jacob King / PA Images / Profimedia

Ultima centrală pe cărbune din Regatul Unit îşi va închide oficial porţile luni, punând capăt utilizării acestui combustibil în producţia de electricitate a ţării, o premieră pentru un membru al G7, informează AFP și Agerpres.

Regatul Unit devine astfel prima ţară din G7 care renunţă la cărbune: Italia şi-a fixat acest obiectiv pentru 2025, Franţa pentru 2027, Canada pentru 2030, iar Germania pentru 2038. Japonia şi Statele Unite nu au stabilit deocamdată o dată precisă.

Această închidere „marchează sfârşitul unei ere”, dar deschide totodată „o nouă epocă”, ce va favoriza crearea de noi locuri de muncă în sectorul energiei, a promis într-un comunicat Guvernul britanic, care a lansat în vara acestui an un plan privind energiile verzi.

Centrala pe cărbune, situată în Ratcliffe-on-Soar, între Derby şi Nottingham, în centrul Angliei, urmează să fie complet dezafectată „până la sfârşitul acestui deceniu”, potrivit companiei energetice germane Uniper, proprietarul său, înainte de a se crea la faţa locului „un pol de tehnologie şi energie fără carbon”.

Cărbunele a contribuit în mare parte la avântul economic al Regatului Unit începând din secolul al XIX-lea şi până în anii 1990.

Această energie extrem de poluantă reprezenta încă aproape 70% din electricitatea ţării în anii 1980. A urmat, însă, o scădere procentuală spectaculoasă: 38% în 2013, 5% în 2018 şi 1% în 2023.

Pentru a se desprinde de cărbune, britanicii au compensat prin folosirea gazului natural, o energie fosilă prezentată ca fiind mai puţin poluantă şi care era utilizată în 2023 pentru a produce o treime din electricitatea din ţară. Un sfert din totalul producţiei de electricitate îi revine sectorului eolian, ceea ce reprezintă o proporţie importantă. Sectorul nuclear reprezintă aproximativ 13%.

„Locul cărbunelui este de acum în cărţile de istorie”

Această schimbare se explică în principal printr-o politică voluntară, cu reglementări stricte începând din anii 1990 din cauza poluării şi prin sfârşitul economiei manufacturiere, care a redus importanţa cărbunelui.

„Locul cărbunelui este de acum în cărţile de istorie”, a declarat Tony Bosworth, de la ONG-ul Friends of the Earth. „Prioritatea este de acum să ne îndepărtăm de gazele naturale şi să dezvoltăm totodată cât mai rapid posibil uriaşul potenţial al Regatului Unit în materie de energii regenerabile”, a adăugat el.

„Regatul Unit a dat un exemplu, pe care restul lumii trebuie să îl urmeze”, a subliniat la rândul său Doug Parr, de la organizaţia ecologistă Greenpeace UK.

În cadrul planului său pentru dezvoltarea energiilor verzi, Guvernul de la Londra doreşte să înfiinţeze o companie publică, Great British Energy, cu sediul la Aberdeen, în estul Scoţiei, pentru a investi în eoliene plutitoare, energia mareelor şi în sectorul nuclear.

În aceeaşi optică, Guvernul britanic a naţionalizat recent pentru suma de 630 de milioane de lire sterline (746 milioane de euro) operatorul reţelei britanice de electricitate ESO, care are misiunea de a reglementa echilibrul dintre cererea şi oferta de electricitate, cu scopul de a conecta mai eficient „noile proiecte de producţie” durabile.

Cele opt coşuri gri ale centralei din Ratcliffe-on-Soar, unde lucrează 350 de angajaţi, nu mai emiteau fum decât în mod intermitent, în special când vremea era caldă sau rece.

Capabilă să alimenteze cu electricitate 2 milioane de locuinţe, centrala a primit la începutul verii un ultim transport de cărbune – 1.650 de tone -, suficient pentru a alimenta 500.000 de locuinţe timp de opt ore.

Prima centrală pe cărbune din lume, creată de Thomas Edison, a fost inaugurată în centrul Londrei în 1882.

INTERVIURILE HotNews.ro