Sistemul IT de Informatii Schengen intr-o varianta imbunatatita a devenit operational
Comisia Europeana a anuntat marti ca Sistemul IT de Informatii Schengen de a doua generatie (SIS II) a devenit operational. Sistemul faciliteaza schimbul de informatii intre autoritatile nationale de control al frontierei, autoritatile vamale si cele politienesti cu privire la persoanele care este posibil sa fi fost implicate in infractiuni grave. Sistemul include, de asemenea, alerte cu privire la persoane disparute, in special copii, precum si informatii despre anumite bunuri, de exemplu, bancnote, automobile, camionete, arme de foc si documente de identitate care este posibil sa fi fost furate, insusite ilegal sau pierdute.
In conditiile in care controalele la frontierele interne au fost abolite, SIS II indeplineste un rol crucial in facilitarea circulatiei libere a persoanelor in spatiul Schengen. SIS II este a doua generatie a Sistemului de Informatii Schengen, operational din 1995, ale carui functionalitati au fost acum imbunatatite, permitand, de exemplu, introducerea de date biometrice (amprente digitale si fotografii), lansarea de noi tipuri de alerte (in cazul furtului de aeronave, nave, containere, mijloace de plata) sau corelarea diferitelor alerte (de exemplu, corelarea unei alerte privind o persoana cu o alerta privind un vehicul). SIS II va include, de asemenea, copii ale mandatelor europene de arestare, care vor fi atasate direct la alertele privind persoanele cautate in vederea arestarii, predarii sau extradarii, ceea ce va facilita si va accelera luarea de masuri in consecinta de catre autoritatile competente.
Conform comunicatului Comisiei Europene, accesul la SIS II este permis doar autoritatilor nationale de control al frontierei, autoritatilor politienesti, vamale, judiciare, precum si organismelor responsabile de eliberarea vizelor si de inmatricularea autovehiculelor. Orice persoana are drept de acces la datele care o privesc si care sunt introduse in SIS II si poate, de asemenea, solicita autoritatii nationale competente sa corecteze sau sa stearga datele sale cu caracter personal. De asemenea, orice persoana are dreptul de a introduce actiuni in justitie pentru a obtine accesul la date, precum si corectarea sau stergerea acestora sau pentru a obtine informatii ori compensatii ca urmare a unei alerte care o priveste. Autoritatile nationale de supraveghere si Autoritatea Europeana pentru Protectia Datelor coopereaza si asigura supravegherea coordonata a SIS II.
Context
SIS II este un sistem IT constituit din trei elemente: un sistem central, sistemele nationale ale statelor din spatiul Schengen si o infrastructura de comunicatii intre sistemul central si sistemele nationale.
La sfarsitul lunii februarie 2013, valoarea totala a angajamentelor bugetare legate de proiectul SIS II introduse de Comisie incepand din anul 2002 era de 167.784.606 euro.
Migrarea datelor din SIS I+ in SIS II va lua sfarsit dupa o perioada de monitorizare intensa (de o luna), in timpul careia SIS I+ si SIS II vor continua sa coexiste si vor ramane sincronizate. De la 9 mai 2013, Agentia IT (eu-LISA) va prelua responsabilitatea gestionarii cotidiene a sistemului central.