Smeeianu dixit: In contextul vehicularii in mass-media a unor informatii incorecte, precizam: remuneratia neta a Dir.General al Postei Romane este de 5.000 Euro lunar. Pentru participarea la sedintele Consiliului de Administratie se adauga o indemnizatie de 1.000 Euro (net)
- Redactia Hotnews
“In contextul vehicularii in mass-media a unor informatii incorecte, referitoare la nivelul remuneratiei domnului Ion Smeeianu, Directorul General al Companiei Nationale Posta Romana, facem urmatoarele precizari: remuneratia neta a Directorului General al Postei Romane este de 5.000 Euro lunar. Pentru participarea la sedintele Consiliului de Administratie, ca membru neexecutiv,
se adauga o indemnizatie de 1.000 Euro (net)”, se arata intr-un comunicat de presa trimis HotNews de conducerea Postei, joi la pranz.
“Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) a stabilit pentru Contractul de Mandat al Directorului General al Postei Romane un interval de remuneratie cuprins intre 5.000 si 10.000 de euro lunar. In urma negocierilor cu Consiliul de Administratie (CA) al companiei, aceasta remuneratie a fost stabilita la nivelul minim de 5.000 euro net. Depasirea cu peste 10% a tuturor indicatorilor de performanta stabiliti prin Contractul de Mandat poate determina acordarea de bonificatii suplimentare, pana la nivelul de 10.000 de euro lunar net. Indicatorii de performanta cuprinsi in contractul de mandat sunt: veniturile totale, EBIDTA, profit brut si free cash flow”, se mai arata in comunicat.
“In bugetul companiei, propus pentru 2013, costurile (nivel brut) prevazute pentru indeplinirea obligatiilor aferente Contractului de Mandat corespund limitei maxime a intervalului remuneratiei Directorului General, in eventualitatea realizarii tuturor indicatorilor de performanta la nivelul de 110% sau peste acest nivel. In perioada mai 2011 – mai 2012, pierderile Postei Romane au fost de 156 milioane lei.
In perioada mai 2012 – mai 2013 pierderile companiei s-au situat la nivelul de 66,8 milioane lei, actualul management al Postei Romane reusind sa reduca nivelul inregistrat al pierderilor cu 58%, comparativ cu perioada precedenta.
Pierderile inregistrate la finalul anului 2011 au fost de 182 milioane lei, in timp ce pierderea inregistrata la finalul anului 2012 a fost de 52 milioane lei.
Pentru primele 4 luni ale anului 2013, rezultatul financiar estimat indica reducerea pierderilor la cca. 5,23 milioane lei, aratand mentinerea trendului de redresare a companiei, rezultat al masurilor implementate de conducerea Postei Romane, incepand cu
luna mai a anului 2012″, mai arata autorii comunicatului
Perioada de depunere a ofertelor neangajante a expirat marti fara ca nimeni sa cumpere caietul de sarcini, a anuntat intr-o conferinta de presa Ion Smeeanu, directorul general al companiei. Compania Posta Romana are in prezent o datorie de 242 milioane de lei. Cea mai mare parte a datoriei se datoreaza unui contract facut cu Sindicatul propriei companii. ANAF a considerat ca acel contract este o plata mascata de salarii, actualizand datoriile Postei Romane. Statul va lua o decizie miercuri privind schimbarea datoriei in actiuni.
Pierderile Postei Romane pe primele 4 luni a fost de 1,3 milioane de lei, a mai spus Smeeianu, care a anuntat restructurari majore in companie. “Sunt in derulare discutiile cu sindicatul. S-au stopat la masa negocierilor si s-a mers pe teren la reverificarea normarii pe intreg teritoriul. S-au semnat 1223 de acte aditionale prin care salariatii benevol au cumulat reducere de 426 de norme intregi”, a mai explicat directorul general. Ar trebui disponibilizati 4458 angatati, din care scademcele 426 de norme, Deci 4000 de oameni vor intra intr-o disponibilizare colectiva daca nu semneaza actele aditionale pentru diminuarea voluntara a normei de lucru, a mai adaugat Smeeianu.
“Salariile compensatorii sunt in functie de vechime si ajung pana la 30 de salarii lunare“, a mai spus Smeeianu.
- Se ia in calcul cresterea atractivitatii Postei prin conversia acestor datorii in actiuni.
Potrivit aceluiasi, serviciul universal genereaza pierderi din partea Postei Romane. “Evaluarea acestor pierderi se va face in septembrie 2014. Acest element i-a indepartat pe potentialii investitori. Un alt aspect negativ il reprezinta Contractul colectiv de munca incheiat pentru perioada 2008-2018, ale carui prevederi fac aproape imposibila aplicarea unor masuri de restructurare a activitatii operatorului postal”, a spus Smeeianu.
El a adaugat ca, exista si o parte buna, aceea ca dupa emiterea certificatului fiscal de catre ANAF, situatia privind datoriilor Postei macar este clara iar potentialii investitori pot realiza o serie de calcule economico-financiare.
“Soarta Postei este acum in mainile Guvernului. Se ia in calcul cresterea atractivitatii Postei prin conversia acestor datorii in actiuni. Potentialii investitori au solicitat un ragaz pentru a vedea ce masuri va lua Executivul. De asemenea, se ia in calcul si reesalonarea acestor datorii, asa cum s-a procedat si cu amenda aplicata de Consiliul Concurentei, pentru care platim lunar 5,5 milioane de lei. Daca se reesaloneaza si amenda aplicata de ANAF, vom avea de platit 11 milioane de lei, suma aproape imposibil de achitat de Posta Romana. In prezent, Posta are datorii totale, inclusiv cele fisclae, de 650 milioane de lei”, a spus Smeeianu.
- In perioada mai 2012-mai 2013, numarul salariatilor disponibilizati prin pensionare si sanctiuni a fost de 2.340
“In prezent, Posta are 32.000 de salariati care isi desfasoara activitatea in aproximativ 5.600 de unitati postale. In mai 2012, cand am preluat conducerea companiei, Posta avea peste 34.000 de salariati. Pentru acest an, conform unor calcule estimative, ar trebui sa fie disponibilizati 4.458 de salariati, cu o variatie de plus/minus 5%, in functie de ultimele verificari si discutii cu sindicatele. Cei care vor fi disponibilizati vor primi, in functie de vechime, intre 3 si 30 de salarii”, a spus directorul general al Postei.