„Snow Moon” și „Hunger Moon” – Cum și-a primit numele „Luna Zăpezii” și când poate fi văzută cel mai bine

În următoarele seri poate fi văzută pe cerul nopți, în toată splendoarea ei, a doua Lună Plină a anului, care în SUA este numită Luna Zăpezii, dar și Luna Foamei sau Luna Furtunilor. De ce are așa de multe nume și când poate fi văzută cel mai bine această lună de mijloc de februarie.
Conform tradițiilor vechilor populații din America de Nord, această a doua lună plină a anului era numită „Snow Moon”, fiindcă în februarie era de obicei cel mai mare strat de zăpadă în SUA.
Această lună plină mai este numită și „Storm Moon” sau „Hunger Moon”, deoarece erau furtuni de zăpadă în această perioadă și, din cauza lor, vânătoarea devenea complicată sau chiar imposibilă. În consecință, în cei mai grei ani puteau fi perioade de foamete.
Pe 12 februarie se produce faza de Lună Plină, la ora 15:53. Pe 12 și 13 februarie Luna se va vedea toată noaptea pe cer. Mai multe puteți citi pe calendarul astronomic publicat de observatorul din București.
Ce planete puteți vedea pe cer? Saturn se vede seara doar câteva ore, apunând la ora 19:40. Venus rămâne pe cer până la ora 21:20. Jupiter (foarte strălucitoare) și Marte (care se află aproape de Terra) se află deja pe cer când se face noapte și rămân pe cer mai multe ore.
Există în tradiția americană multe denumiri simpatice pentru Luna Plină din diversele perioade ale anului: „Strawberry Moon”, „Pink Moon”, „Flower Moon” sau „Beaver Moon, însă Luna nu devine roșie, roz, sau de culoarea unor flori, cum ar sugera denumirile. Există și Harvest Moon (Luna Recoltei, în septembrie), dar și Hunter Moon (luna vânătorului), la mijloc de octombrie.
Pentru populațiile indigene din America, Luna Plină avea o semnificație profundă, influențând ritmurile vieții, ritualurile spirituale, agricultura și vânătoarea. Fiecare lună plină era asociată cu un anumit nume, reflectând schimbările sezoniere și activitățile specifice perioadei respective.
Faza de Lună Plină influența plantarea și recoltarea. Triburile care se ocupau și cu agricultura foloseau ciclurile lunare pentru a decide momentul optim al însămânțării și recoltării. Lumina Lunii, în nopțile senine, făcea posibilă vânătoarea, iar comportamentul animalelor putea fi observat mai bine.
Aceste denumiri au apărut pentru prima oară acum mai bine de un secol într-un almanah anual care era extrem de popular în SUA: Farmers’ Almanac care conținea și date despre fazele lunii și despre credințe populare legate de Lună, credințe populare de pe vremea „indienilor” din America de Nord („Native American lore”).
Sura foto: Dreamstime.com