Sari direct la conținut

Sonda ruseasca Phobos Grunt va cadea in Afganistan – armata SUA

HotNews.ro

Sonda martiana rusa Phobos Grunt, care fusese lansata spre Marte la inceputul lunii noiembrie, dar care a ramas blocata pe orbita terestra, va cadea inapoi pe Pamant pe 14 ianuarie, in sud-vestul Afganistanului, a anuntat luni U.S. Strategic Command din cadrul Pentagonului, potrivit RIA Novosti.

Sonda Phobos-Grunt, cea mai ambitioasa misiune planetara a Rusiei din ultimele decenii, a fost lansata in noaptea de 8 spre 9 noiembrie, insa, in loc sa se indrepte spre Phobos, unul dintre satelitii planetei Marte, a ramas blocata pe orbita in jurul Pamantului. Aceasta ar urma sa cada inapoi pe Terra luna viitoare.

Potrivit U.S. Strategic Command, aparatul spatial va intra in atmosfera terestra la 2.22 AM, ora Moscovei (22.27 GMT) si va cadea undeva intre 30,7° latitudine nordica si 62,3° longitudine estica, in sud-vestul Afganistanului, in apropiere de orasul Mirabad.

Agentia spatiala rusa Roskosmos anuntase anterior ca sonda va recadea pe Terra in perioada 6 – 19 ianuarie, intr-o zona cuprinsa intre 51,4° latitudine nordica si 51,4° latitudine sudica. Aceste coordonate geografice includ majoritatea zonelor locuite de pe planeta, respectiv din Europa, Africa, Asia si cele doua Americi.

Roskosmos a precizat insa ca „locul si data exacte nu vor putea fi determinate decat cu cateva zile inainte”.

Phobos-Grunt a reprezentat prima incercare a Rusiei de explorare interplanetara dupa esecul din noiembrie 1996 al sondei Mars 96, care a cazut in Oceanul Pacific.

Esecul acestei sonde inseamna si esecul primei misiuni a Chinei spre Marte, in conditiile in care Phobos-Grunt trebuia sa plaseze pe orbita planetei rosii satelitul Yinghuo-1, care isi propunea sa studieze suprafata si campul magnetic.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro