Sari direct la conținut

Sonda ruseasca Phobos Grunt va cadea inapoi pe Pamant intre 6 si 19 ianuarie

HotNews.ro

Sonda martiana rusa Phobos Grunt, care nu a reusit sa paraseasca orbita terestra dupa ce a fost lansata spre Marte la inceputul lunii noiembrie, va cadea pe Pamant intre 6 si 19 ianuarie, a anuntat vineri agentia spatiala rusa Roskosmos, transmite AFP.

„Aparatul spatial va recadea pe Terra in perioada 6 – 19 ianuarie 2012, intr-o zona cuprinsa intre 51,4° latitudine nordica si 51,4° latitudine sudica, potrivit estimarilor preliminare”, informeaza comunicatul difuzat de Roskosmos.

Aceste coordonate geografice includ majoritatea zonelor locuite de pe planeta, respectiv din Europa, Africa, Asia si cele doua Americi.

„Locul si data nu vor putea fi determinate decat cu cateva zile inainte”, a precizat Roskosmos.

Potrivit aceleiasi surse, sonda ar trebui sa se dezintegreze la intrarea in atmosfera terestra, iar greutatea totala a fragmentelor care vor ajunge pe Terra „nu va depasi 200 de kilograme”.

Sonda ruseasca Phobos Grunt a fost lansata in noaptea de 8 spre 9 noiembrie, insa, in loc sa se indrepte spre Phobos, unul dintre satelitii planetei Marte, a ramas blocata pe orbita in jurul Pamantului.

Aceasta a reprezentat prima incercare a Rusiei de explorare interplanetara dupa esecul din noiembrie 1996 al sondei Mars 96, care a cazut in Oceanul Pacific.

Esecul acestei sonde inseamna si esecul primei misiuni a Chinei spre Marte, in conditiile in care Phobos-Grunt trebuia sa plaseze pe orbita planetei rosii satelitul Yinghuo-1, care isi propunea sa studieze suprafata si campul magnetic.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro