Sari direct la conținut

Sondaj IRES: Romanii, mai interesati de evenimente mondene decat de politica

HotNews.ro

Romanii tind sa manifeste un interes mai accentuat pentru evenimente cu tenta mondena decat pentru evenimente si stiri legate de politica, arata un sondaj realizat de Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES).

Potrivit realizatorilor studiului, romanii au atitudini contradictorii cu privire la evenimentele mondene relatate de presa. Pe de o parte, ei se pronunta pentru reglementari mai dure ale CNA, pentru rolul educativ al televiziunii, pentru competentele publicului in a distinge valoare de non-valoare, iar pe de alta parte, consuma destul de frecvent al acestui tip de emisiuni sau produse media.

  • Doar cutremurul a fost mai tare ca mondenul

Singurul eveniment cunoscut in masura mai mare decat subiectele mondene este cutremurul din Japonia, despre care au auzit 99% dintre respondentii intervievati.

Peste 90% dintre romani au auzit despre divortul dintre Irinel si Monica Columbeanu si despre cel dintre Pepe si Oana Zavoranu, la fel si despre posibila schimbare a premierului Emil Boc.

Despre votul privind motiunea de cenzura la adresa Guvernului au auzit 89% dintre respondenti, in timp ce evenimente precum dezbaterile privind alegerea sefului PDL, precum si recentele declaratii ale presedintelui Traian Basescu cu privire la modificarea Constitutiei sunt cunoscute in masura mai scazuta de catre romani: 74%, respectiv 67%.

Studiul mai arata ca nivelul de cunoastere al evenimentelor mondene este uniform in randul tuturor categoriilor de populatie, indiferent de diferentierile socio-profesionale, de varsta si de scolarizare.

Diferente apar, insa, cand vine vorba de cazul stirilor politice. Astfel, despre votul privind motiunea de cenzura la adresa Guvernului au auzit in masura mai mica tinerii sub 35 de ani, in comparatie cu persoanele trecute de aceasta varsta (75% vs peste 90% dintre respondentii de peste 35 de ani).

De asemenea, persoanele din mediul urban declara ca au auzit despre acest lucru in masura usor mai mare decat cele din mediul rural.

Un alt aspect cunoscut in masura mai mare de anumite segmente de populatie este cel care vizeaza declaratiile Presedintelui Romaniei privind modificarea Constitutiei – cunoscut in directa proportionalitate cu varsta – pornind de la 48%, in cazul tinerilor si ajungand la peste 80% in cazul respondentilor trecuti de 65 de ani.

  • Comportament contradictoriu

Astfel, in contextul in care singurele evenimente cu o patrundere uniforma si extinsa in randul diverselor categorii de populatie sunt cele mondene si cu potential conflictual, o majoritate covarsitoare a respondentilor considera ca rolul televiziunii ar trebui sa fie educativ – 98%. Potrivit strudiului, aceasta opinie se regaseste in proportii similare in randul tuturor categoriilor de populatie.

Respondentii sunt de parere insa ca telespectatorii pot decide singuri daca o emisiune merita sa fie urmarita sau nu – 94%.

In acelasi context, 82% dintre intervievati sunt de parere ca televiziunile sunt dispuse sa difuzeze orice de dragul audientei si ca televiziunile din Romania tind sa exagereze toate subiectele pe care le prezinta – 76%.

Majoritatea respondentilor (72%) considera ca statul ar trebui sa intervina pentru a opri difuzarea emisiunilor care aduc atingere bunului gust, iar 71% cred ca publicul roman are un nivel de educatie scazut. De asemenea, 60% dintre participantii la studiu considera ca CNA ar trebui sa impuna reguli mai stricte privind grila televiziunilor.

Mai mult, 65% dintre romani considera ca televiziunile din Romania manipuleaza, nu informeaza, insa, in mod paradoxal, mai mult de jumatate declara si ca televiziunile nu au nicio vina pentru ceea ce arata, ci este o cerere a publicului.

Doar patru din zece romani declara ca sunt de parere ca stirile mondene sunt mai interesante decat cele politice sau de alt tip, cu toate ca rezultatele prezentate anterior sugereaza ca aceasta ar putea fi o subestimare, se mai precizeaza in studiu.

Sondajul “Evenimente mondene din Romania – perceptii si interes” a fost realizat de IRES in perioada 16-18 martie, pe un esantion de 1.153 de persoane peste 18 ani, avand o marja de eroare de +/-2,9%.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro