Sari direct la conținut

Sondaj KPMG: La nivel international, impozitul pe profit scade iar impozitele indirecte cresc

HotNews.ro

Studiul companiei de consultanta, efectuat pe un esantion de 106 tari, a aratat ca pentru prima oara in 14 ani nu s-a inregistrat nicio crestere a cotei de impozit pe profit. Dar o baza fiscala mai mare si reguli de aplicare mai stricte inseamna ca impozitele indirecte capata o pondere mai mare la nivel global, arata specialistii KPMG.

Ratele de impozitare a profitului au continuat sa scada in anul care a trecut, in schimb guvernele din intreaga lume se orienteaza tot mai mult spre impozitele pe bunuri si servicii – cunoscute ca impozite indirecte – pentru a compensa deficitul de venituri catre stat, a reiesit din ultimul sondaj anual efectuat de KPMG International asupra ratelor de impozitare cu impact asupra activitatilor comerciale.

Este pentru prima oara din anul 1994 cand nici macar una din cele 106 tari participante la sondaj nu a inregistrat o crestere a cotei de impozit pe profit in anul care a trecut. Cota medie globala a impozitului pe profit a ramas la 25,9 %, doar cu un procent mai mica comparativ cu anul trecut. Uniunea Europeana (UE) continua sa inregistreze cele mai mici cote de impozitare a profitului, cota medie fiind in scadere cu un procent din 2007, ajungand in prezent la 23,2%, arata studiul mentionat.

Cele mai ridicate cote medii se inregistreaza in regiunea Asia – Pacific unde ratele au scazut cu 0,8% ajungand la 28,4%, arata KPMG. La nivel global, cota medie a impozitelor indirecte este de 15,7%, cu mici fluctuatii in ultimii cinci ani.

In schimb, cota medie a impozitelor indirecte in UE (Taxa pentru bunuri si servicii – (GST) sau Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) a inregistrat cele mai mari valori din lume, respectiv 19,49 la suta. In regiunea Asia – Pacific, acestea au cele mai mici valori, respectiv 11,14 %, dar si aici cota medie a crescut cu 0,5 din 2006 – potrivit sondajului KPMG.

“De cativa ani exista semne ca guvernele din intreaga lume isi indreapta atentia spre impozitele indirecte, dar anul acesta tendinta a devenit mult mai clara,” a declarat Niculae Done, Partener in cadrul Departamentului de Taxe din KPMG in Romania.

In Romania, impozitul pe profit a fost stabilit la o cota fixa de 16% inca de la inceputul anului 2005, una dintre cele mai mici rate din UE, in timp ce impozitele indirecte sunt destul de ridicate, mai arata studiul. De exemplu, cota standard de TVA este de 19%, si desi exista si o cota redusa, numarul de produse care se califica pentru TVA redusa este mai mic decat in majoritatea altor state membre UE. Cu toate acestea, anumite impozite directe inca sunt foarte ridicate.

Dupa cum a explicat Valentin Tic-Chiliment, Partener in cadrul Departamentului de Taxe din KPMG in Romania, “impozitul pe cladiri este de cateva ori mai mare decat in tarile vecine si acesta poate fi un factor descurajant pentru investitori in ciuda ratei scazute a impozitului pe profit. Este adevarat ca exista unele exceptii pentru marii investitori, dar acestea sunt stabilite de catre autoritatile locale si sunt destul de arbitrare, astfel ca sistemul nu este deosebit de transparent”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro