Sari direct la conținut

Sondajul care a stârnit un scandal în Germania înainte de Euro 2024: „Am fost șocat să văd că oamenii chiar răspund. Este rasist”

HotNews.ro
Julian Nagelsmann, Foto: Peter Schatz / Alamy / Alamy / Profimedia
Julian Nagelsmann, Foto: Peter Schatz / Alamy / Alamy / Profimedia

Julian Nagelsmann, ​selecționerul Germaniei, a calificat drept „rasist” un sondaj recent prin care postul public de televiziune ARD i-a întrebat pe participanți dacă doresc să vadă mai mulți jucători albi în echipa națională de fotbal.

Julian Nagelsmann: „Sper să nu mai fiu nevoit să citesc niciodată astfel de sondaje. Este rasist”

21% dintre cei 1.304 respondenți selectați aleatoriu au fost de acord cu această propunere, iar antrenorul de 36 de ani a spus că este de acord cu mijlocașul Joshua Kimmich, care a descris sondajul ca fiind „rasist” cu o zi înainte.

Sondajul a fost comandat pentru documentarul „Unitate, justiţie şi diversitate”, care va fi difuzat miercuri.

„Josh (Kimmich) a răspuns foarte bine, cu o declarație foarte clară și bine gândită. Eu văd acest lucru exact în același mod. Această întrebare este o nebunie.

Am fost șocat de faptul că astfel de întrebări sunt puse și că oamenii chiar răspund. Este rasist. Simt că trebuie să ne trezim. Mulți oameni din Europa au fost nevoiți să fugă… căutând o țară sigură.

În Germania trăim bine și avem tendința de a ignora aceste lucruri. O echipă de fotbal poate fi un model pentru a arăta cum să unești diferite culturi, origini religioase și culoarea pielii.

Este bine așa cum este acum. Jucăm un Euro pentru toată lumea din țară și oricine joacă fotbal de top este invitat să facă parte din echipa națională. Sper să nu mai fiu nevoit să citesc niciodată astfel de sondaje” – Julian Nagelsmann, într-o conferință de presă, citat de BBC.

Sâmbătă, Joshua Kimmich a vorbit la Herzogenaurach, unde Germania efectuează un stagiu de pregătire pentru Euro 2024. Din lotul Germaniei fac parte jucători cu origini mixte, printre care căpitanul Ilkay Gundogan și extrema Leroy Sane.

„Oricine a crescut cu fotbalul ştie că este un nonsens absolut. Fotbalul, în special, este un bun exemplu despre cum poţi uni naţiuni diferite, culori diferite ale pielii şi religii diferite. Despre asta este vorba în echipa noastră. Mi-ar lipsi o mulţime de jucători dacă nu ar fi aici. Acest lucru este absolut rasist şi nu-şi are locul în vestiarul nostru.

Când te gândeşti că suntem pe cale să găzduim un Campionat European acasă, este absurd să pui o astfel de întrebare când scopul este de fapt să unim întreaga ţară. Este vorba despre a realiza lucruri măreţe împreună. Ca echipă, încercăm să îi convingem pe toţi cei din Germania să ne susţină” – Joshua Kimmich.

Germania, gazdă a Campionatului European din această vară, va da startul competiției cu o confruntare împotriva Scoției pe Allianz Arena din Munchen, pe 14 iunie. Selecționata lui Nagelsmann va mai întâlni Ungaria (19 iunie, la Stuttgart) și Elveţia (23 iunie, la Frankfurt).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro