Sari direct la conținut

Sorin Rosca Stanescu nu mai este director la Ziua, dar va avea o emisiune la Realitatea

Sorin Rosca Stanescu, directorul cotidianului „Ziua”, nu va mai ocupa aceasta pozitie incepand de la 1 februarie. Rosca Stanescu a negat pentru HotNews.ro ca si-a dat demisia. Intr-o declaratie la Antena 3, Stanescu a afirmat ca ” se duce intr-o pozitie mai importanta in cadrul grupului”. Surse din redactie spun ca Sorin Rosca Stanescu va merge la Realitatea TV, unde va intra in actionariat si va avea o emisiune.

Directorul cotidianului „Ziua”, Sorin Rosca Stanescu, a anuntat vineri intr-o sedinta in cadrul redactiei ca se retrage de la conducerea publicatiei, dar ca va ramine presedinte fondator si editorialist. Potrivit unor surse din redactie, de conducerea editoriala a ziarului „Ziua” se va ocupa actualul redactor-sef, Adrian Patrusca, iar Mihai Palsu, actualmente redactor -sef adjunct, va deveni publisher.

Intr-o declaratie la Antena 3, Rosca Stanescu a afirmat ca pleaca „pe o pozitie mai importanta in cadrul grupului”, dar nu a precizat pe ce functie deoarece ” aceasta este o decizie care tine de actionar”.

Sursele citate afirma ca Stanescu se va duce la Realitatea TV, unde va intra in actionariat si va avea un talk-show.

Liviu Luca, omul de legatura

Reamintim ca actionarul principal al Realitatii TV este o companie inregistrata in Cipru, Bluelink Comunicazione (Cyprus) Limited (55%), alaturi de Federatia sindicatelor din Petrom, condusa de Liviu Luca si de compania Petromservice. Aceasta din urma apare asociat si in Ziua srl. Omul de legatura intre cele doua entitati media,Liviu Luca, nu a fost de gasit, secretara sa spunand ca se afla intr-o sedinta.

Cine este SRS

  • Sorin Rosca Stanescu si-a inceput activitatea jurnalistica in anii 1970, la revista Amfiteatru, iar in 1972 lucra la Viata Studenteasca si, ulterior, la Informatia Bucurestiului. Potrivit propriilor declaratii s-a ocupat de investigatii de la bun inceput.
  • Dupa 1990 face parte din echipa editoriala a cotidianului Libertatea, format pe scheletul fostului ziar comunist Informatia. Ulterior lucreaza la „Romania libera”, de unde este obligat sa demisioneze cind se descopera faptul ca activase ca ofiter de securitate, in cadrul Departamentului Informatiilor Externe. Este perioada in care incepe sa fie cunoscut drept „Nasul”.
  • In 1993 incearca sa puna pe picioare un nou cotidian, Ultimul Cuvint”, dar proiectul esueaza.
  • Merge la „Evenimentul Zilei”, unde lucreaza alaturi de Ion Cristoiu, ocupind functia de redactor sef adjunct. Cei doi pun pe picioare primul ziar de scandal din Romania. Perioada Cristoiu a ramas cunoscuta prin renumitele „fonfleuri”, adica stirile inventate.
  • In 1994 fondeaza ziarul „Ziua”, al carui director general a fost pina vineri, 25 ianuarie 2008. Cotidianul condus de Rosca Stanescu este un ziar de investigatii si a fost acuzat de-a lungul timpului de publicarea unor anchete la comanda. Diferiti ziaristi ai ziarului, in special de la editiile locale, au fost implicati in scandaluri de coruptie, unele ajungind si in atentia procurorilor. In utlimul an, „Ziua” s-a remarcat prin repetatele atacuri la adresa unor intelectuali de marca ai spatiului public, in special prin campania purtata impotriva filosofului Gabriel Liiceanu.
  • In 2002, Sorin Rosca Stanescu preia managementul ziarului „Gardianul”, care la data respectiva era patronat de trezorierul PSD, Aristide Roibu.

Colaborarea cu Securitatea

Sorin Rosca Stanescu a recunoscut faptul ca a colaborat cu Securitatea ca ofiter al Departamentului de Informatii Externe.El a furnizat informatii despre studentii straini din Bucuresti si avea doua nume de cod ” Deleanu” si „H 15”. Sorin Rosca Stanescu a sustinut mereu ca a colaborat din „patriotism”.

In redactia ziarului „Ziua” mai multi jurnalisti au fost acuzati de CNSAS de colaborare cu Securitatea, dar niciunul nu a parasit publicatia.

Sorin Rosca Stanescu este anchetat de procurori in acelasi dosar cu Dinu Patriciu, acuzat fiind de mai multe infractiuni economice, printre care manipularea pietei de capital.

Ultimul dinozaur

Cind directorul cotidianului „Gindul”, Cristian Tudor Popescu a anuntat ca pleaca de la conducerea publicatiei, presa romana a notat imediat ca Sorin Rosca Stanescu ramasese ultimul reprezentant de marca a asa-numitei „garzi vechi” a presei, adica cea care facuse jurnalism si in regimul comunist.

Pe rind, de la conducerile marilor ziare au plecat Cornel Nistorescu, Ion Cristoiu, Cristian Tudor Popescu si Horia Alexandrescu. Ultimul din aceasta lista, Rosca Stanescu, va pastra controlul editorial al ziarului si se va orienta, ca si altii, spre televiziune, respectiv, Realitatea TV, unde probabil va avea propria emisiune.

Detalii despre biografia lui Sorin Rosca Stanescu in dosarulDinozaurii Media (CRJI)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro