Sari direct la conținut

Sorin Stancu, director general ProCA: Vanzarile de laptop-uri vor creste anul acesta cu 50%, iar in 2009 le vor depasi pe cele de desktop-uri

HotNews.ro

Anul acesta in Romania se vor vinde circa 400.000 de laptop-uri, crestere de aproximativ 50% fata de 2007, iar la anul calculatoarele portabile vor depasi desktop-urile, ca volum de vanzari, estimeaza Sorin Stancu, CEO al distribuitorului de IT ProCA, din grupul RTC.

„Cred ca piata de notebook-uri va creste de la 270.000 de unitati anul trecut, pana undeva la 400.000, iar pe desktop-uri piata se va stabiliza in cel mai bun caz, sau se va duce cateva procente in jos”, a spus Stancu.

„Piata de desktop-uri cred ca se va stabiliza, asteptam cu totii acel boom care nu a venit pana azi: cresterea vanzarilor de IT in segmentuyl rural, asta ar putea schimba balanta pe termen lung, fiindca la tara se vor cumpara desktop-uri, nu laptop-uri, pentru ca mobilitatea nu este atat de inmportanta acolo”, a mai spus el.

Anul acesta, crede Stancu, raportul desktop – laptop va fi de aproape unu la unu, in timp ce la anul, laptop-urile vor putea sa depaseasca desktop-urile, daca vanzarile portabilelor vor avansa cu 30%, iar cele ale calculatoarelor de birou vor ramane in jurul a jumatate de milion pe an. Desktop-urile si-ar putea mentine avansul daca vor veni banii europeni, iar vanzarile vor creste consistent in rural. Insa, tendinta actuala favorizeaza laptop-urile, mai ales ca preturile medii ale acestora sunt inca in scadere si au ajuns la 5-600 de euro, in timp ce la desktop-uri pretul mediu e undeva pe la 350 de euro.

Stancu a spus ca firma pe care o conduce are circa 4% din piata distributiei IT, care a ajuns anul trecut la circa un miliard de euro, insa sunt segmente in care compania detine o cota de 15%, dar si unele in care nu e prezenta „Piata distributiei e foarte larga, nu e o singura piata, e ca un balon foarte mare in care se gasesc baloane mai mici”, a spus Stancu. El a adaugat ca daca anul trecut piata a crescut per total cu mai bine de 20%, anul acesta avansul se va modera si va fi in jur de 10 – 15%.

„La sfarsitul lui 2007 eram foarte optimisti, insa in primul trimestru am revizuit tinta pentru 2008, si cred ca toti jucatorii din piata au facut asta. E clar ca asteptam de la piata mai mult decat poate sa ne dea”, a mai spus seful ProCA. El a precizat ca piata isi va modera cresterea din cauza finantarilor mai scumpe dar si din cauza ca este an electoral.

Stancu a precizat ca pe piata distributiei IT sunt in prezent doi jucatori care au afaceri anuale de peste 100 milioane euro, iar ProCA se afla in primii zece. In viitor piata se va reduce la doi – trei jucatori mari interni si alti doi -trei din afara. In comparatie cu tari precum Polonia, Romania este in urma pe partea de distributie, din moment ce jucatorii cei mai mari de pe piata de acolo sunt de sase – sapte ori mai mari decat cei mai importanti de la noi.

ProCA, divizia de distributie IT&C a grupului RTC, a terminat anul trecut cu afaceri de 36 milioane euro, crestere de 10% fata de 2006, pe fondul imbunatatirii structurii vanzarilor, concentrate pe branduri premium si pe produse cu valoare adaugata. Aproape jumatate din volumul ProCA a fost generat de partenerii din retail, iar 45% de catre reteaua de distribuitori.

Tinta pentru 2008 este atingerea unei cifre de afaceri de 50 de milioane euro, iar compania si-a bugetat investitii de peste 500.000 de euro. Segmentul cu cea mai mare crestere procentuala va fi piata de online in acest an.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro