Sari direct la conținut

SpaceX a trimis patru astronauți către Stația Spațială și a ajuns la o cadență fără precedent a lansărilor

HotNews.ro
Echipajul de astronauti Crew 4, Foto: NASA
Echipajul de astronauti Crew 4, Foto: NASA

SpaceX a trimis patru astronauți către Stația Spațială Internațională, ca parte a programului Commercial Crew derulat cu NASA, iar booster-ul rachetei s-a întors cu brio pe Terra, pentru a patra oară. SpaceX a avut o cadență ridicată de lansări reușite, cum nu a mai avut până acum nicio entitate spațială. Și ideea refolosirii treptelor rachetei se dovedește a fi un succes.

Racheta Falcon 9 s-a ridicat la ora locală 3.52 de la Kennedy Space Center, cu patru astronauți profesioniști la bord, cea mai cunoscută fiind Samantha Cristoforetti din Italia, astronaut aș Agenției Spațiale Internațională. Andocarea ar trebui să se producă la aproape 17 ore de la lansare. Astronauții vor sta șase luni în Stația Spațială.

La 9 minute și jumătate după lansare, treapta întâi a rachetei Falcon 9, denumită B1067, a revenit cu succes pe Terra, într-un loc special de aterizare, în Oceanul Atlantic. Boosterul a reușit să termine cu brio al patrulea zbor și va mai putea fi refolosit, după o serie verificări, reglaje și reparații.

Este încă o dovadă că modelul de lansări al SpaceX, cu costuri mult mai reduse decât ar fi reușit NASA, și cu refolosirea unor trepte de rachetă, este unul de succes.

Este a șaptea misiune cu echipaj uman a SpaceX și vine la mai puțin de trei săptămâni de la o altă lansare cu echipaj uman. Acum 4-5 ani o astfel de cadență era greu de imaginat.

Mai mult, incluzând și misiunile de lansare de sateliți și de trimitere a unor încărcături către SSI, SpaceX a ajuns la 16 lansări în acest an. Cele mai multe lansări cu racheta Falcon 9 au fost pentru a trimite sateliți pe orbită, iar SpaceX obține venituri frumoase din aceste lansări, trimițând până acum peste 2.000 de sateliți.

SpaceX a reușit să refolosească două segmente (boostere) de 12 ori și, deși NASA și Pentagon-ul erau sceptice acum câțiva ani că aceste trepte pot fi reutilizate de multe ori, acum scepticismul s-a risipit.

Echipajul trimis acum, Crew-4, este format din Robert Hines, Kjell Lindgren, Jessica Watkins și Samantha Cristoforetti.

Surse: Washington Post, space.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro