Sari direct la conținut

SpaceX se pregătește de primul zbor orbital cu mega-racheta Starship

HotNews.ro
Un test al Starship, Foto: Nicholas Kamm / AFP / Profimedia Images
Un test al Starship, Foto: Nicholas Kamm / AFP / Profimedia Images

​SpaceX este „pe ultima sută de metri” și se apropie momentul despre care se vorbește de ani buni: primul zbor orbital cu uriașul sistem Starship care, în următorii ani, este gândit să ducă oameni pe Lună și, după 2035, către Marte. Starship este cea mai puternică rachetă din lume, dar încă nu a zburat în formulă completă.

Sistemul Starship este asamblat pe rampa de lansare din Boca Chica, Texas și se fac ultimele pregătiri. Se vorbea despre o posibilă lansare pe 10 aprilie, dar pare foarte puțin probabil, mai ales că este nevoie de o autorizație de mediu de la autorități.

Cel mai probabil lansarea se va petrece undeva în aprilie, iar până la marele moment vor mai fi făcute teste statice.

Dorința lui Musk este să trimită oameni pe Marte, iar pentru asta compania lucrează de mulți ani la un sistem spațial uriaș (120 metri înălțime) care conține naveta numită Starship și racheta denumită Space Heavy. Ambele vor fi reutilizabile, ceea ce înseamnă costuri mult mai mici decât la racheta SLS a NASA.

Ajungerea pe orbită cu sistemul Starship este un pas complicat din punct de vedere tehnic, așa că multe componente au fost testate separat. Totul trebuie să fie pus la punct, iar de aici au venit amânări, pentru că se vorbea despre efectuarea primului test orbital încă din 2020 și 2021.

Până acum, componentele sistemului Starship au fost testate separat: unele au revenit cu succes la sol, altele au explodat.

Musk a anunțat în septembrie 2018 numele Starship, vorbind despre structura sistemului cu care, în viitorul îndepărtat, în versiuni mai puternice ale rachetei, oamenii ar putea ajunge pe Marte. Până acum cinci ani, viitoarea rachetă era cunoscută sub numele Big Falcon Rocket (BFR).

Sistemul este format din două părți: Starship este nava spațială/treapta superioară, iar Super Heavy este boosterul (motorul de rachetă) de care este nevoie pentru a scăpa de atracția gravitațională a Pământului.

1. Starship are 50 de metri înălțime și 9 metri diametru și dispune de o suprafață mare de încărcare și de șase motoare Raptor. Prototipul de Starship folosit la acest prim zbor se numește Ship 24.

2. Super Heavy a fost descris de Elon Musk ca fiind „cel mai mare obiect zburător construit vreodată”. Are 33 de motoare Raptor și este o rachetă super-puternică. Treapta Super Heavy are 69 de metri înălțime și capacitatea rezervoarelor va fi de 3.400 tone de combustibil, de aproape trei ori mai mare decât la treapta Starship. Generațiile următoare vor avea o capacitate de 3.800 tone.

Prototipul de Super Heavy ce va fi folosit la primul zbor orbital se numește Booster 7.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro