Spania recunoaste ca nivelul actual al dobanzilor ii taie accesul pe pietele financiare, dar se considera prea mare pentru un plan de salvare
- Redactia Hotnews
Spania a afirmat marti ca „tehnic nu poate face obiectul unei salvari” din cauza marimii sale, admitand totodata ca momentul de tensiune accentuata pe care il traverseaza i-a inchis accesul la pietele financiare, relateaza AFP.
Tara este a patra economie a Zonei Euro, reprezentand 12% din PIB-ul sau, fata de doar 6% pentru Irlanda, Portugalia si Grecia, luate la un loc. Planurile de salvare ale acestor trei tari au costat respectiv 85 de miliarde, 78 de miliarde si 292 de miliarde de euro, ceea ce inseamna ca pretul pentru Madrid va fi mult mai mare.
Din momentul solicitarii unui plan public de salvare in valoare de 23,5 miliarde de catre Bankia, a treia banca a tarii din punct de vedere al activelor, Spania se afla in centrul incertitudinilor pietelor, investitorii temandu-se ca nu isi va putea indeplini de una singura obligatiile financiare si are nevoie de un ajutor extern.
Dar nu va fi cazul, „intre altele deoarece Spania nu poate tehnic sa faca obiectul unei salvari”, a afirmat ministrul Bugetului, Cristobal Montoro.
Ceea ce nu l-a impiedicat sa recunoasca importanta turbulentelor actuale: „ce indica prima de risc este ca poarta pietelor nu este deschisa pentru Spania”, „ca noi, ca stat, avem o problema in accesul pe piata, pentru refinantarea datoriei noastre”.
Declaratii ingrijoratoare cu doua zile inainte de o emisie de obligatiuni foarte asteptata, prin care Madridul spera sa obtina doua miliarde de euro cu scadenta la zece ani.
Purtatorul de cuvant al guvernului, Soraya Saenz de Santamaria, a transmis un mesaj optimist, insa: „Spania este in fruntea reformelor in ansamblul UE si acest efort incepe sa fie recunoscut in intraga lume”.
„Insist, pentru a face ceea suntem in curs de a face in Spania, echilibrul bugetar, revenirea la stabilitatea bugetara prin reforma Constitutiei, asanarea sectorului bancar, ameliorarea relatiilor de munca, nu avem nevoie” de un ajutor exterior, a spus si Montoro.
„Spania nu are nevoie de asta, ea are nevoie de mai multa Europa, de mecanisme care sa permita integrarea europeana”, a subliniat el: „Intelegem ca viitorul nostru este in Europa, in euro”.
Madridul militeaza pentru ca Fondul de salvare european, viitorul Mecanism de salvare, sa fie autorizat sa recapitalizeze direct bancile spaniole: acest ajutor punctual va fi diferit de un plan de salvare, care ar plasa tara sub tutela institutiilor internationale.
Pentru a vedea acest proiect realizat, Spania se declara pregatita sa cedeze mai multa „suveranitate, in special in domeniul bugetar”, spusese sambata seful guvernului, Mariano Rajoy, pledand pentru o „autoritate bugetara europeana” care sa conduca la „un control centralizat al finantelor”.
In conditiile in care analistii vorbesc de 60 pana la 200 de miliarde de euro nevoile tarii pentru a-si redresa bancile, ministrul bugetului a oferit asigurari marti ca „suma de care are nevoie sectorul bancar spaniol pentru a se recapitaliza nu este foarte ridicata, nu este o cifra excesiva”.