Sari direct la conținut

Spaniolii isi retrag banii din banci si se orienteaza spre economiile sigure din nordul Europei. In aprilie, din tara au iesit 66,2 mld euro, un record din 1990

HotNews.ro

Iesirile nete de bani din bancile spaniole au insumat in luna aprilie 66,2 miliarde de euro, potrivit datelor Bancii Spaniei, un record de cand au inceput inregistrarile in acest sens, in 1990. In aceeasi luna a anului trecut se inregistrau intrari nete de fonduri in valoare de 5,4 miliarde euro, scrie Reuters.

Spaniolii sunt ingrijorati de soliditatea bancilor lor, puternic afectate de expunerea pe credite ipotecare, dupa criza din 2008, astfel incat isi trimit banii din depozite in economiile mai puternice din nordul Europei.

Datele legate de aceasta fuga de capitaluri sunt anterioare nationalizarii celei de-a patra banci din Spania, Bankia, in mai, cand a devenit limpede ca nu va putea face fata pierderilor generate de investitiile in sectorul imobiliar.

Guvernul de centru dreapta a facut apel la auditori independenti pentru a evalua starea de sanatate a sistemului financiar, intr-un efort de a restabili increderea in bancile sale.

Un purtator de cuvant al Comisiei Europene a precizat joi ca Spania trebuie sa prezinte executivului european planurile de restructurare a Bankia si a adaugat ca o solutie spaniola la criza bancara ar fi mai buna decat un plan european de salvare.

Spania este urmatoarea tara aflata in vizorul investitorilor, in conditiile in care cere temerile ca majorarea randamentelor la emisiunile de obligatiuni si sistemul bancar fragil ar putea impune un plan international de salvare.

Comisia Europeana a oferit o gura de oxigen miercuri, oferind ajutor direct, prin intermediul Fondului european de salvare, pentru recapitalizarea bancilor spaniole si timp suplimentar pentru reducerea deficitului bugetar al Spaniei.

Acest sprijin a contribuit la reducerea primei de risc pentru obligatiunile spaniole pe zece ani, dar aceasta ramane aproape de nivelul record, la 520 puncte de baza in comparatie cu referinta germana.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro