Sari direct la conținut

Spurny, BCR: Lipseste reprezentarea politica, civica, cineva care sa vorbeasca deschis despre faptul ca fara bancheri si industria bancara, tara ar fi probabil intr-o situatie mult mai dificila decat este azi

HotNews.ro
Tomas Spurny, Foto: Hotnews
Tomas Spurny, Foto: Hotnews

„O lege pe care o consider problematica este legea 193/2013. Aceasta lege prevede ca oricine are imprumut contractat inainte de anul 2013, se poate duce la banca si poate argumenta ca, indiferent cand a fost contractat imprumutul respectiv, sunt sanse ca el sa fie ilegal. De cand sunt in Romania, pot spune ca aproape am devenit un avocat avizat, pentru ca, avand in vedere esenta directivei EU, pot afirma ca aceasta lege este nedreapta, gresita si din multe puncte de vedere necorespunzatoare. Aceasta este opinia mea personala”, a spus zilele trecute Tomas Spurny, seful BCR care va parasi institutia, locul lui urmand sa fie luat de Sergiu Manea, in prezent Vicepresedinte pentru Corporate Banking si Piete de Capital.

Cele mai importante declaratii ale lui Spurny:

  • Misiunea bancilor este de a cumpara risc si a vinde incredere; fara intermediere bancara nu poti avea crestere economica, nu poti construi prosperitate, justitie sociala, societate civila.
  • Lipseste reprezentarea politica, civica, cineva care sa vorbeasca deschis despre faptul ca fara bancheri si industria bancara, tara ar fi probabil intr-o situatie mult mai dificila decat este azi.
  • Intreaga industrie se bazeaza pe incredere si convingere. Nu cred ca am facut greseli legale, dar am facut greseli morale. Persoanele care nu sunt multumite de banca cred ca azi au parte de un tratament complet diferit fata de ce primeau in trecut.
  • Ne-am lovit in ultimii trei ani de dificultati economice fara precedent, ca urmare a faptului ca parte din populatie a ajuns in situatia de a nu-si mai putea plati creditele; m lansat o campanie ampla care se numeste „Scade Rata”, astfel incat oamenii sa-si poata reduce ratele cu 15 pana la 40 la suta.
  • Exista o nevoie de a reaseza relatiile dintre clienti si banca. Daca vii la o banca si nu esti nici matematician, nici expert financiar, te vei confrunta cu o multime de termeni care nu-ti vor spune nimic; trebuie sa subliniem clar riscurile pe care le oamenii le pot intampina atunci cand fac afaceri cu noi.
  • Responsabilitatea sociala a bancii sa cumpere risc si sa vanda incredere nu se poate manifesta in lipsa unei simetrii a intereselor partilor interesate; legea 193/2013 prevede ca oricine a contractat un imprumut inainte de anul 2013, se poate duce la banca si poate argumenta ca sunt sanse ca el sa fie ilegal

Misiunea noastra in aceasta tara este de a cumpara risc – pentru ca noi in fapt oferim bani ca imprumut, asadar cumparam risc si vindem incredere. Increderea este cel mai important bun, este cel mai important aspect in industria bancara, este motorul care pune in miscare industria pe care o reprezint. Sa ceri, insa, unui bancher sa vorbeasca despre responsabilitate sociala este cam mult, mai ales daca citesti ziare si ai urmarit evenimentele din 2008 pana acum. Daca deschizi ziarele financiare, industria bancara este portretizata ca ceva demonic. Suntem creionati ca fiind oameni care profita pentru a crea nefericire, pentru a crea unor conditii sociale dificile.

Nu sunt de acord cu aceasta perspectiva deoarece cred ca fie ca iti plac sau nu bancile , fie ca iti plac sau nu costumele cu dungi, fie ca iti place intreaga industrie bancara si ceea ce reprezinta aceasta, noi indeplinim un rol important. Bancile creaza intermediere in economie, si fara intermediere nu poti avea crestere economica, nu poti construi prosperitatea, justitia sociala, nu poti avea o societate civila sau nimic din toate acestea. Lipseste insa reprezentarea politica, civica, cineva care sa vorbeasca deschis despre faptul ca fara bancheri si industria bancara, tara ar fi probabil intr-o situatie mult mai dificila decat este azi.

Sa va dau un exemplu: Grupul Erste a investit in Romania in 2006 si a platit pentru banca pe care o reprezint 4.63 miliarde de euro. A fost cea mai scumpa privatizare bancara de pe continent din ultimii 20 de ani, ceea ce arata ca Erste este detinuta de o fundatie care promoveaza si vede potentialul Europei Centrale, de Est si de Sud; in consecinta Grupul Erste a investit in aceasta tara 600 de milioane de euro – in active tangibile ale bancii in ultimii 10 ani. Vorbind despre responsabilitatea sociala de a cumpara risc si a vinde incredere, dupa privatizare, banca si-a crescut bilantul, portofoliul propriu, sume extinse catre economie si persoane fizice de la 27 de miliarde de RON la mai mult de 50 miliarde RON.

Asadar rezultatul net al activitatii Erste din aceasta tara in ultimii 10 ani este reprezentat de profitul cumulativ dintre 2006 si 2014 pentru Grupul Erste si Fundatia ERSTE a fost de 218 de milioane euro cumulativ pe o investitie de 4.6 miliarde. Pentru persoanele carora le plac calculele matematice, acest raport reprezinta o rentabilitate pentru investitor de 1% pe an. Asadar daca pui toti acesti bani intr-un cont de economii intr-o banca de economii din Austria, rezultatul ar fi fost mai bun.

Cu toate acestea, Erste si-a luat deja un angajament enorm in aceasta tara, si l-a pastrat si continua sa si-l pastreze. Din fericire, in momentul de fata suntem martorii unei situatii mai pozitive pentru performanta bancii, avand in vedere ca iesim dintr-o perioada foarte dificila.

Acum, daca e sa ne intoarcem la responsabilitatea sociala, cred ca exista trei puncte importante.

  • Primul este increderea. Intreaga industrie si banca pe care o reprezint se bazeaza pe incredere si convingere. Increderea este cel mai important ingredient pentru a putea, din nou, crea oportunitati atat pentru cei privilegiati, cat si pentru cei care au nevoie de asistenta.
  • Cel de al doilea pe care as dori sa-l mentionez azi este nevoia de a reaseza relatiile dintre clienti si banca. Traim intr-o lume ce evolueaza rapid la nivel global unde paradigmele relatiilor dintre client si banca s-au schimbat dramatic in ultimii 15 ani, ca urmare a multor motive pe care nu am timp sa le dezvolt in acest moment.
  • Si al treilea lucru pe care as vrea sa-l dezvolt este simetria partilor interesate, simetria investitorilor, a statului si societatii per ansamblu, daca e sa credem teza cum ca responsabilitatea sociala a bancii este sa cumpere risc si sa vanda incredere, pentru a crea prosperitate.

Sa vorbim despre incredere. Ca industrie bancara, si ca o banca individuala, am trecut printr-o expansiune de neimaginat. Adica, daca ne uitam la Romania 2004-2003 nu cred ca multi ar fi putut cumpara o casa prin ipoteca. Azi, situatia este complet diferita, iar bancile, si noi ca banca suntem capabili sa sustinem oameni care au aspiratia de a detine o proprietate. Din nefericire, in Romania au loc schimbari destul de dese ale cadrului legal, si din pacate am facut si niste greseli in trecut.

Nu cred ca am facut greseli legale, dar am facut greseli morale. Si azi oamenii ne spun ca nu ne-am schimbat prea mult, iar acest argument face parte din prapastia increderii. Oamenilor nu le plac bancile pentru ca le considera scumpe, iresponsabile, indiferente la toate aceste lucruri. Ca banca, am acceptat provocarea, si cred ca echipa de top management a BCR s-a schimbat complet filosofia in acest context al responsabilitatii sociale. In ultimii trei ani am lucrat pe mai multe planuri. In primul rand am stabilit o structura in cadrul bancii numita „Customer Experience”, iar persoanele care nu sunt multumite de banca cred ca azi au parte de un tratament complet diferit fata de ce primeau in trecut. Acest lucru, ati putea spune ca nu este important.

Al doilea aspect foarte relevant este faptul ca ne-am lovit in ultimii trei ani de dificultati economice fara precedent, ca urmare a faptului ca parte din populatie a ajuns in situatia de a nu-si mai putea plati creditele. Veti vedea pe strada afise cu lansarea unei campanii ample care se numeste „Scade Rata”, am reusit sa facem in asa fel incat oamenii sa-si poata reduce ratele cu 15 pana la 40 la suta. Ati putea spune ca nu e altceva decat un truc de marketing, dar eu nu cred ca este doar atat, pentru ca investim 200 de milioane de euro pe parcursul mai multor ani pentru a ne asigura ca populatia Romaniei vede niste rezultate tangibile si actiuni clare, pentru ca nu vrem sa fim o sursa de nefericire si dificultati financiare. Vrem ca oamenii sa-si poata trai propriile vieti si sa profite de oportunitatile care suntem siguri ca vor veni.

An al doilea rind, este foarte important sa ne imbunatatim relatiile. Si nu vreau sa insist prea mult, dar daca vii la o banca si nu esti nici matematician, nici expert financiar, te vei confrunta cu o multime de termeni care nu-ti vor spune nimic. Noi, ca banca, am implementat acum un program pe care eu il numesc ghid de creditare responsabil. Daca vii la una dintre filialele noastre, vei primi ceva care seamana cu o eticheta de avertizare lipita pe tot felul de produse, iar aceasta eticheta de avertizare este de fapt o carte, care include peste 30 de intrebari pe care ar trebui sa le adresezi bancii inainte de a contracta un imprumut.

Un imprumut te poate ajuta foarte mult daca vrei sa-ti cumperi o casa sau daca intampini o problema de lichiditate, pe care trebuie s-o rezolvi cumva ori daca vrei sa achizitionezi altceva. Dar imprumuturile se pot dovedi foarte periculoase, pentru ca in momentul in care te indatorezi si nu iti poti plati ratele, vor veni si consecintele, nu numai in Romania, dar oriunde in lume. Astfel, oricine va veni la noi va beneficia de toate aceste informatii si speram ca oamenii vor sti sa profite cat mai mult de ele. Distribuim peste de 100.000 de astfel de brosuri educative, astfel incat sa aratam ca ne luam un angajament ferm sa facem lucrurile cum trebuie, si nu numai; subliniem clar riscurile pe care le oamenii le pot intampina atunci cand fac afaceri cu noi.

Un al treilea lucru de care trebuie sa tinem cont, in ceea ce priveste responsabilitatea sociala si conformitatea cu cadrul de reglementare, este simetria partilor interesate. Am avut o experienta din care am invatat foarte mult in aceasta tara, care printre altele are si probleme legate de volatilitatea sistemului legislativ. Din 15 ani de activitate in sistemul bancar, am facut calculul de curand, am lucrat in 6 sau 7 tari, si trebuie s-o spun ca Romania este cea mai volatila dintre ele, in ceea ce priveste cadrul legislativ. Este foarte dificil sa urmaresti aici ce se intampla in Parlament si sa iti faci o idee despre ce va urma…

O lege pe care o consider problematica este legea 193/2013. Aceasta lege prevede ca oricine are imprumut contractat inainte de anul 2013, se poate duce la banca si poate argumenta ca, indiferent cand a fost contractat imprumutul respectiv, sunt sanse ca el sa fie ilegal. De cand sunt in Romania, pot spune ca aproape am devenit un avocat avizat, pentru ca, avand in vedere esenta directivei EU referitoare la credite si modul in care celelalte tari in care am lucrat au implementat aceasta directiva, pot afirma ca aceasta lege este nedreapta, gresita si din multe puncte de vedere necorespunzatoare, in opinia mea, in contextul European.

Aceasta este opinia mea personala. Ceea ce este insa foarte clar este ca toate aceste reglementari vor avea un impact puternic asupra sectorului bancar din Romania, daca nu se va schimba situatia. Mai simplu spus, tinand cont de legea 193, bancile din Romania, indiferent de actionari si cu investitori diferiti, se vor confrunta cu pierderi majore si nu vom putea sa facem absolut nimic in aceasta privinta.

Cred in simetrie si cred ca acest lucru ar trebui supus dezbaterii publice, pentru a servi interesele societatii si cred ca industria noastra bancara, inclusiv BCR, s-a schimbat foarte mult in ultimii cinci ani. Cred in aceasta simetrie si imi pun sperante in intelepciunea alesilor publici si in faptul ca lucrurile se vor schimba, astfel incat sa putem beneficia de un viitor mai bun.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro