Sari direct la conținut

Statele membre UE trebuie sa permita folosirea de spectru radio suplimentar pentru servicii 4G pana la 30 iunie 2014

HotNews.ro
LTE, Foto: GSMA
LTE, Foto: GSMA

Comisia Europeana a decis luni, 5 noiembrie, sa adauge inca 120 MHz la portofoliul de spectru de frecvente radio pentru tehnologiile 4G, precum LTE (Long Term Evolution), pe langa banda de 2 GHz. In prezent, aceasta banda este folosita numai pentru comunicatiile wireless UMTS (Universal Mobile Telecommunications System), cunoscute sub numele de retele 3G. Decizia obliga statele membre sa deschida spectrul corespunzator pana la 30 iunie 2014 cel mai tarziu si stabileste conditii tehnice armonizate care permit coexistenta diferitelor tehnologii. Astfel, UE va beneficia de acum inainte de un spectru de frecvente pentru servicii wireless de banda larga de mare viteza de doua ori mai mare decat cel din Statele Unite, si anume de aproximativ 1000 MHz.

Ca urmare a deciziei Comisiei, operatorii de telefonie mobila vor avea mai multe posibilitati de a investi in imbunatatirea retelelor mobile, ceea ce va fi benefic pentru intreaga economie, iar consumatorii vor beneficia, in timp, de transferuri de date mai rapide si de mai multe servicii in banda larga. Un acces mai larg la spectrul de frecvente pentru tehnologii 4G va avea o contributie substantiala la indeplinirea obiectivului in materie de banda larga prevazut de Agenda digitala, si anume acoperirea universala de banda larga la cel putin 30 Mb/s la nivelul UE pana in 2020.

  • „Acest spectru suplimentar pentru 4G in Europa inseamna ca putem raspunde mai bine cererii tot mai mari si mai variate de servicii wireless in banda larga. Doresc sa vad ca statele membre actioneaza rapid in vederea schimbarii licentelor existente. Avem cu totii de castigat daca dispunem de conexiuni wireless mai rapide in Europa”, a declarat Neelie Kroes, vicepresedinte al Comisiei Europene.

Prin aceasta decizie se pune in aplicare liberalizarea armonizata a benzii de 2 GHz (1920-1980 MHz pereche cu 2110-2170 MHz) in toate statele membre, evitandu-se fragmentarea pietei interne in viitor, cand va fi utilizata aceasta banda de frecventa.

Context

Spectrul de frecvente radio este o resursa extrem de valoroasa, dar care devine din ce in ce mai limitata. Surse din domeniu estimeaza ca traficul mondial de date in retelele mobile va creste cu 26% pe an pana in 2015. Pana atunci, vor putea fi conectate la internet peste 7 miliarde de telefoane, tablete si alte dispozitive mobile.

Explozia traficului de date wireless, in contextul unui spectru insuficient, impune adoptarea unei abordari inteligente in ceea ce priveste gestionarea spectrului.

Banda terestra pereche de 2 GHz (1920-1980 MHz pereche cu 2110-2170 MHz) a fost utilizata in mod traditional de retelele UMTS (retelele 3G) ca urmare a asa-numitei decizii UMTS adoptata in 1999, care a lansat introducerea coordonata si treptata a UMTS in intreaga UE pana la 1 ianuarie 2002.

Decizia Comisiei prevede utilizarea flexibila a benzii de 1920-1980 MHz si a celei de 2110-2170 MHz pentru serviciile de comunicatii electronice din UE pe baza tehnologiilor wireless avansate, precum LTE si alte tehnologii de varf. Evolutiile din domeniu arata ca aceste tehnologii sunt din ce in ce mai in masura sa asigure viteze de 30 Mbps pentru un numar mare de utilizatori in acelasi timp, oferind astfel consumatorilor acces la servicii in banda larga de mare viteza la preturi competitive.

De asemenea, Comisia are in vedere o masura de follow-up vizand spectrul terestru nepereche de 2 GHz (1900-1920 MHz si 2010-2025 MHz), care, in prezent, este alocat utilizarii de catre retelele UMTS, dar ramane neutilizat in UE. O astfel de initiativa va viza asigurarea utilizarii eficiente a benzilor nepereche, fapt deosebit de avantajos din punct de vedere economic, social si din punctul de vedere al mediului, prin analizarea aplicatiilor alternative la serviciile mobile terestre in banda larga si avand in vedere drepturile de utilizare existente. In aceasta privinta, Comisia a emis deja un mandat pentru CEPT (Conferinta Europeana a Administratiilor de Posta si Telecomunicatii) pentru a studia aplicatii adecvate si pentru a elabora conditiile tehnice si mecanismele de partajare.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro