Statul va deveni actionar unic la Romfilatelia pentru a sterge o parte din datoriile Postei Romane si a creste atractivitatea acestei companii scoase la privatizare
Autoritatile vor sa stearga anumite obligatii fiscale ale Postei Romane, prin trecerea in proprietatea privata a statului a titlurilor de participare detinute de aceasta companie la Romfilatelia, se arata intr-un proiect de Ordonanta de Urgenta supus dezbaterii publice. Urmare a stingerii creantelor prin actiunea de dare in plata a titlurilor de participare detinute de Posta Romana la Romfilatelia, aceasta se va transforma din filiala a Postei in societate cu capital integral de stat, la care Ministerul pentru Societatea Informationala exercita atributiile pe care statul le are in calitate de actionar unic.
- „Prezentul act normativ creeaza cadrul legal pentru stingerea partiala sau totala a creantelor inregistrate in evidentele Ministerului Finantelor Publice si in contabilitatea Companiei Nationale ‘Posta Romana’ S.A.. Statul Roman isi va exercita calitatea de actionar la Societatea Romfilatelia S.A. prin Ministerul pentru Societatea Informationala. Urmare a stingerii creantelor prin actiunea de dare in plata a titlurilor de participare detinute de Compania Nationala ‘Posta Romana’ S.A. la S.C. Romfilatelia S.A., aceasta se va transforma din filiala a Companiei Nationale ‘Posta Romana’ S.A. in societate cu capital integral de stat, la care Ministerului pentru Societatea Informationala exercita atributiile pe care statul le are in calitate de actionar unic”, se mentioneaza in Nota de Fundamentare la acest act normativ scos in dezbatere publica pe site-ul Ministerului pentru Societatea Informationala. (Ambele acte sunt atasate acestui articol)
Potrivit documentului, efectele preconizate prin adoptarea actului normativ sunt:
– Reducerea arieratelor Companiei Nationale ‘Posta Romana’ S.A. la bugetul de stat;
– cresterea atractivitatii la privatizare a Companiei Nationale ‘Posta Romana’ S.A.;
– atenuarea impactului social al procesului de restructurare in vederea privatizarii a Companiei Nationale ‘Posta Romana’ S.A.;
– crearea premiselor asigurarii unei cresteri economice sustenabile.
- „Prin darea in plata a actiunilor detinute de Compania Nationala Posta Romana S.A. la Societatea Romfilatelia S.A. nu se ingradeste dreptul creditorilor privati de a-si indestula creantele luand in considerare faptul ca procedura de dare in plata priveste doar titluri de participare, nu si activele din patrimoniul Companiei Nationale ‘Posta Romana’ S.A”, se mai arata in nota de fundamentare.
Posta Romana, la care statul detine in prezent 75% din actiuni, iar Fondul Proprietatea – 25% din actiuni, a intrat in proces de privatizare. Statul a decis sa renunte la pachetul majoritar de actiuni si intentioneaza sa selecteze un investitor care va prelua 51% din companie prin majorare de capital.
Ultima oara cand Posta Romana a niregistrat profit a fost anul 2008 – un profit net de 32.793 lei. Datele de la Ministerul de Finante arata ca in perioada 2009-2011, pierderile cumulate ale companiei au depasit 485,51 milioane lei (peste 110,3 milioane euro).
Ministerul pentru Societatea Informationala a demarat in luna februarie 2013 procesul de privatizare a companiei Posta Romana. Investitorii interesati de privatizarea Postei Romane „trebuie sa furnizeze dovada pertinenta si concludenta a disponibilitatii resurselor financiare din surse proprii sau imprumutate pentru un aport de capital in numrar in Companie (n.a Posta Romana) de minim 150 de milioane euro, se mentioneaza in criteriile de precalificare din anuntul de privatizare a companiei.