Sari direct la conținut

Statul vrea să limiteze adaosul comercial la toate alimentele din import care se vând neprocesate. Ministrul Barbu: Există o practică comercială neloială

HotNews.ro
Alimente neprocesate, Foto: Marazem / Dreamstime.com
Alimente neprocesate, Foto: Marazem / Dreamstime.com

Toate produsele alimentare care intră în România și sunt comercializate, ca materie primă, fără a intra în procesare sau în abatorizare vor avea adaos comercial limitat la 5% față de prețul de achiziție, așa cum au în prezent cele 21 de produse incluse în ordonanța aprobată prin lege de Parlament, a anunțat joi ministrul Agriculturii, Florin Barbu. „Există o practică comercială neloială, astfel încât vedem produse românești cu adaos comercial foarte mare, iar produsele care vin din import au un adaos comercial foarte mic”, a spus acesta.

  • În prezent, „pentru produsele agricole și alimentare care intră pe teritoriul României și nu sunt introduse în procesul de procesare/abatorizare, cota de adaos comercial este de maximum 5% față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte (…).
  • Produsele agricole și alimentare care fac obiectul acestei măsuri sunt: ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui, carne de vită, pentru cantități de produs ambalat mai mari de 5 kg, respectiv 5 l”, potrivit Ordonanței de urgență care a limitat adaosul comercial la 21 de alimente de bază.

Ministrul Agriculturii a anunțat însă joi la Guvern că se lucrează la un act normativ prin care „toate produsele, care vor veni din import și nu mai intră în procesare, să aibă același adaos comercial de 5%”.

Barbu: Există o practică comercială neloială. Produsele care vin din import au un adaos comercial foarte mic față de produsele românești

Ministrul Agriculturii a spus și care este motivul pentru această extindere a limitării adaosului comercial la toate produsele din import.

  • „Pentru că există o practică comercială neloială, astfel încât vedem produse românești cu adaos comercial foarte mare, iar produsele care vin din import au un adaos comercial foarte mic;
  • Ne dorim foarte mult ca toți românii să aibă acces la alimente românești în retail și la prețuri corecte;
  • Şi, mai mult de atât, această ordonanță sau proiect de lege care va veni, va sprijini practic consumul de alimente românești și, doi, creșterea nivelului de procesare în România;
  • pentru că știți, în perioada următoare, atât Ministerul Agriculturii, prin fondurile europene, pe o măsură foarte bună, DR 22, de procesare în România, cât și programul important pe care l-am lansat, INVESTALIM procesare în România, în două luni de zile România poate semna contracte de peste 2 miliarde de euro procesare în România și de aceea avem nevoie de aceste legi pentru ca aceste produse pe care procesatorii le realizează să ajungă pe raft și să ajungă la un preț corect pentru consumatori și pentru românii cu venituri mici și medii”, a spus acesta.

Se lucrează la acest act normativ. Sigur îl vom vedea anul acesta

Ministrul Agriculturii a spus că se lucrează în prezent la acest act normativ care se va implementa în acest an.

  • „Sigur că îl vom vedea anul acesta, se lucrează la acest proiect. În momentul de față știm foarte bine că ordonanța privind plafonarea adaosului comercial a fost prelungită de către Parlamentul României până pe 31 decembrie – și le mulțumesc colegilor pentru că și astăzi vedem o scădere a inflației și astăzi vedem, din datele Institutului Național de Statistică, că indicele prețului de consum a scăzut pe cele 21 de alimente de bază din ordonanța pe care noi am dat-o în Guvernul României, cu procente între 8 și peste 30%.
  • Se lucrează, nu voi da drumul la acest act normativ până când toți factorii implicați – vorbim aici de zona de retail, vorbim de procesatori, vorbim de Consiliul Concurenței – nu ne vom pune de acord cu acest act normativ.
  • Sigur, când vom finaliza acest act normativ va fi prima conferință pe care Ministerul Agriculturii o va pune în cadrul ministerului și va pune la dispoziție presei din România acest act normativ care va fi aprobat în Parlamentul României”, a mai declarat Florin Barbu.

Sursa foto: Marazem / Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro