Sari direct la conținut

FOTO Vreți și altceva în afară de Grecia? Puteți încerca Toscana: mare, plajă, o mică drumeție în Cinque Terre, mica Veneție, bere, pizza și, poate, poke bowl

HotNews.ro
Manarola Cinque Terre, Foto: Hotnews / Florin Barbuta
Manarola Cinque Terre, Foto: Hotnews / Florin Barbuta

Dacă te gândești la o vacanță în care să stai la plajă, dar să și vizitezi, o idee ar fi Toscana (Italia): și acolo ai mare și plajă. Cum prețurile la mâncare pe insulele grecești au urcat, e posibil să vi se pară accesibilă Italia, cel puțin zona despre care scriem astăzi. Nu veți avea la fel de multe plaje precum în Grecia, dar merită o plimbare.

Dacă ai de gând să planifici o călătorie în Toscana pentru a vizita, printre altele, Pisa, Florența și Cinque Terre (Liguria), ideal ar fi să iei în considerare cu atenție cazarea. Dacă alegi Pisa, avantajul este că trenurile din gara Pisa Centrale ajung în toate zonele pe care ai vrea să le vizitezi.

Dacă sunteți alergici la lemn câinesc, atunci ar fi bine să vă luați cu voi pastilele ori să alegeți alt oraș în care să dormiți. Astfel, două opțiuni ar fi La Spezia și Livorno, ambele cu mare și plajă, iar somnul va fi liniștit și nu te vei trezi cu ochii roșii.

În plus, dacă ați luat avionul până la Pisa, gara este la circa 20-25 minute de mers pe jos de la aeroport, depinde cât de repede mergi, iar cu trenul nu faci decât 15-18 minute până în Livorno și o oră până în La Spezia.

Când vine vorba despre prețul biletelor de tren, cel mai simplu este să intrați pe trenitalia.com și să vedeți tarifele pentru a alege o variantă convenabilă.

Mare grijă înainte să urcați în tren: validați biletul la aparatele verzi aflate pe fiecare peron. Poate veți crede că nu există control, dar de cele mai multe ori am întâlnit controlori și se uită la acest aspect.

Despre Pisa nu are rost să detaliem, sunt pe internet multe informații despre ce poate fi vizitat. Vă oferim câteva poze:

Dacă luați de-acolo trenul către Florența, faceți în jur de o oră. E un alt oraș care merită vizitat. Arhitectura este extraordinară.

Mare atenție pe micile străzi: circulă mașini chiar și în centru, în zona turistică.

Ca regulă generală, dacă vorbim despre mâncare, pizza în centru nu se compară cu cea de la micile pizzerii de familie aflate pe alte străduțe. Dacă vrei gusturi inedite, trebuie să te îndepărtezi de centru. În plus, acolo este și mai ieftină: dacă pe o pizza în centru dai în jur de 10 – 12 euro (vei vedea și 15 euro în unele locuri), la micile pizzerii de familie care sunt ceva mai departe de obiectivele turistice iei una cu 8 euro (dacă vrei doar o felie, atunci scoți 2 euro).

Berea are același preț peste tot în localuri: în jur de 3 – 3,5 euro (depinde de brand). O recomandare: încercați Ichnusa nefiltrată.

Nu am întâlnit „taxa coperto”, deși este posibil să existe prin unele restaurante.

Dacă vreți o mâncare light, puteți încerca Poke Bowl. Localuri care oferă această mâncare sunt în toate orașele. Un bol mic costă în jur de 6 euro, iar unul mediu 9,9 euro. Partea bună este că-ți alegi fiecare ingredient, mâncarea fiind gustoasă și destul de sățisoasă. Un bol mediu e posibil să-l consideri ca fiind prea mare.

Dacă îți place să-ți începi ziua cu o cafea, costă între 1 – 1,5 – 2 euro la cafenele.

Un pahar de vin în centru este în jur de 7 euro, atât în Florența, cât și la Pisa, iar o carafă (vinul casei) de 0,5 litri la restaurantele care sunt pe străduțele ceva mai îndepărtate este la 7-8 euro.

Ce mașini conduc italienii? Atât în Pisa, cât și în Florența, Livorno și La Spezia am văzut, pe lângă Fiat (în special Fiat 500), foarte multe autovehicule Lancia Ypsilon. Ies în evidență pentru că arată diferit.

Cinque Terre: plaje și o mică drumeție

Un punct de atracție foarte important în Toscana este Cinque Terre, mai ales pentru iubitorii rețelelor de socializare. Locația este instagramabilă. Dacă v-ați luat cazare în Pisa, atunci aveți două opțiuni de transport cu trenul: direct la Monterosso al Mare sau până în La Spezia, iar apoi să cumpărați un abonament de o zi pentru Cinque Terre. Aici sunt prețurile pentru abonamentele despre care vorbim.

În privința celei de-a doua variante, veți pierde puțin timp, dar veți economisi câțiva euro, deoarece drumul de la Pisa la Monterosso Al Mare e ceva mai scump, sunt mai mulți kilometri. Din La Spezia puteți lua un abonament de o zi și apoi să mergeți spre Monteroso, unde veți ajunge în cel mult 30 de minute.

Recomandarea pentru Cinque Terre este să începeți plimbarea din Monterosso Al Mare. Acolo se află și o plajă cu nisip. Încă din luna mai temperatura apei este bună: peste 18,5 grade Celsius.

Pe lângă plajă, puteți admira clădirile colorate, la fel ca în fiecare altă localitate de-acolo.

De la Monteroso Al Mare către Vernazza, următoarea localitate, merită să mergeți pe jos: să faceți o mică drumeție de circa 2 ore pentru a admira flora. Dacă ați cumpărat abonamentul de o zi care include și trenul, atunci nu mai trebuie să plătiți pentru a face drumeția. Luați-vă cu voi apă și cremă solară. Ideal este să faceți traseul dimineața în lunile de vară.

În timp ce veți coborî către Vernazza, veți avea o priveliște extraordinară asupra localității cu mica ei plajă. Puteți să vă răcoriți acolo după traseul de două ore.

După ce vă plimbați pe străduțe puteți lua trenul către următoarea localitate: Corniglia. Durează doar câteva minute călătoria, iar trenul circulă foarte des în Cinque Terre.

Dacă ați făcut drumeția despre care vă spuneam, din stație veți avea de urcat destul de multe scări pentru a ajunge în acest sat. Există și un autobuz care urcă acolo, dacă sunteți prea obosiți.

*Cine vrea, bineînțeles,poate să continue drumul către următoarele localități tot pe jos.

Marea o vezi de sus, iar de acolo vei observa și următoare localitate (Manarola), dar pentru asta trebuie să cobori spre gară și să mergi cu trenul alte câteva minute.

Dacă vrei să faci plajă, Manarola este o locație diferită. Ca să ajungi acolo, după ce oprește trenul, trebuie să mergi printr-un tunel câteva minute (durează mult pentru că sunt turiști).

Ultima localitate, care arată la fel de bine în poze ca toate celelalte, este Riomaggiore. Și aici veți merge printr-un tunel ceva mai lung, iar după ce te plimbi pe străduțe merită să faci o baie ori să te plimbi cu caiacul.

Ca să închei într-un mod plăcut ziua, poți lua trenul mai departe către La Spezia. Orașul este mare, iar o plimbare prin port te va relaxa. Chiar poți mânca acolo.

Livorno cu mica Veneție

Dacă-ți place marea și crezi că orășelul Lucca nu e pentru tine, poți alege să mergi către altul aflat la 15-18 minute cu trenul de Pisa: Livorno.

Aveți de mers pe jos din gară până în centru în jur de 30 minute, dar merită. Acolo veți trece prin Venezia Nuova, canalele amintind de Veneția. Acolo puteți vizita și Fortezza Nuova, intrarea fiind gratuită.

Un alt loc instagramabil este Terrazza Mascagni. Dacă mergeți vara, sunt și câteva plaje amenajate. Acolo se află și Acvariul din Livorno.

În piața din Livorbo găsiți legume și fructe, iar dacă ați găsit cazare acolo, puteți să vă le încercați. Un kilogram de cireșe costa 5 euro, dar nu aveau decât un singur soi. În schimb, la Pisa ajungea 8 euro și jumătate de kilogram. Vorbim despre prețurile din luna mai.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro