Sari direct la conținut

Miliardarul căzut în dizgrație Rene Benko și-a făcut o apariție publică rară pentru a fi audiat în parlamentul Austriei

HotNews.ro
Rene Benko (stanga), Foto: Imago Stock And People / Profimedia Images
Rene Benko (stanga), Foto: Imago Stock And People / Profimedia Images

Rene Benko, fondatorul imperiului imobiliar Signa intrat în insolvență, și-a făcut miercuri o apariție publică rară pentru a fi audiat în parlamentul austriac cu privire la posibile favoruri primite de compania sa din partea guvernului de la Viena, relatează Reuters.

Benko, în vârstă de 47 de ani, a devenit miliardar după ce a ridicat Signa de la zero pentru a deveni unul dintre cei mai mari jucători de pe piața imobiliară europeană, cu birouri la Viena, Innsbruck, Munchen, Dusseldorf, Luxemburg, Zurich, Bolzano, Berlin și Hamburg.

Benko, care în perioada sa de glorie avea o avere estimată de agenția Bloomberg la 6 miliarde de euro, a extins masiv Signa într-o perioadă în care ratele scăzute ale dobânzilor de referință au permis luarea de credite în condiții avantajoase.

Însă pe măsură ce dobânzile de referință au tot crescut în ultimii ani pentru a ține sub control inflația galopantă din Europa, problemele Signa s-au înmulțit iar compania a intrat în insolvență anul trecut. Benko a declarat și el falimentul personal în martie anul trecut.

Signa este acum cea mai mare victimă a prăbușirii prețurilor la imobiliare în mai multe țări din Europa, inclusiv Germania, cea mai mare economie europeană, iar creditorii săi încearcă să mai salveze ce pot.

Rene Benko, interpelat în parlamentul austriac cu privire la legăturile sale cu membri ai guvernului

Politicienii austrieci au profitat acum de prăbușirea companiei pentru a-l audia în parlament pe fondatorul său înaintea alegerilor legislative ce vor avea loc mai târziu în cursul acestui an.

„Sunteți familiar cu o navă numită ‘Roma’?”, l-a întrebat în cadrul audierii legiuitorul Kai Jan Krainer de la Partidul Social Democrat (SPO), aflat în opoziție.

„Ce are de-a face acest lucru cu subiectul investigat?”, i-a răspuns, printre altele, Benko în timpul unui schimb îndelungat de replici.

„Cred că știți”, a insistat Krainer. Potrivit acestuia, „Roma” a fost un iaht care a găzduit mai mulți miniștri ai Partidului Popular Austriac (OVP) în 2017.

Benko a admis că Signa a închiriat de multe ori această navă, dar că nu își poate aminti dacă anumiți miniștri au fost invitați la bordul său. El a spus că nu poate confirma acest lucru, dar că nu poate nici să îl excludă.

Pe parcursul audierii Benko s-a consultat pe îndelete cu avocatul său înainte să răspundă la unele întrebări.

Omul de afaceri este anchetat pentru fraudă de procurorii din Austria

Comisia de anchetă parlamentară a fost înființată de SPO și Partidul Austriac al Libertății, de extrema dreaptă, pentru a investiga dacă Signa și alte companii au primit tratament preferențial din partea guvernului condus de OVP în urma unor favoruri făcute miniștrilor.

În centrul investigației sunt ajutoarele acordate mediului de afaceri în timpul închiderii economiei în perioada pandemiei de COVID-19.

Partidele de opoziție susțin că Benko este apropiat de OVP și în mod special de fostul său lider, Sebastian Kurz. OVP în schimb arată cu degetul înspre fostul cancelar social-democrat Alfred Gusenbauer, care a fost un director important la Signa până recent.

Procurorii austrieci au deschis un dosar penal împotriva lui Benko sub suspiciunea de fraudă. El a refuzat miercuri să răspundă la mai multe întrebări, citând investigațiile penale în curs.

El a spus de asemenea că este un suspect, alături de Kurz, în dosarul de corupție care l-a forțat pe fostul cancelar al OVP să își dea demisia în 2021.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro