Sari direct la conținut

La Samsung se ține prima grevă din istoria companiei

HotNews.ro
Un steag cu sigla Samsung, Foto: ANTHONY WALLACE / AFP / Profimedia
Un steag cu sigla Samsung, Foto: ANTHONY WALLACE / AFP / Profimedia

​Samsung Electronics are parte de prima grevă din istoria companiei, după ce sindicaliștii au decis să organizeze o astfel de mișcare de protest legată de neacordarea unor bonusuri, dar și de condițiile de muncă.

Greva de acum va ține doar o zi și este un gest simbolic. Sindicaliștii spun că ar putea urma și alte astfel de zile, dacă lucrurile nu se vor schimba în bine. „Nu excludem o grevă generală”, a declarat un lider de sindicat.

Sindicatul National Samsung Electronics a organizat un miting pe 24 mai la Seul, un eveniment foarte rar la o companie care, până în 2020, a descurajat puternic organizarea lucrătorilor în sindicate. Atunci, cei 28.000 de membri erau încurajați să refuze să muncească pe data 7 iunie, în semn de protest în special pentru plata unor bonusuri către angajați.

Muncitorii de la divizia de semiconductori nu au primit astfel de bonusuri anul trecut, în condiţiile în care divizia a afişat pierderi. Muncitorii se tem că nu vor primi bonusuri nici în acest an, chiar dacă divizia va reveni pe profit.

Discuțiile dintre sindicaliști și patronat s-au purtat de la începutul acestui an, dar nu s-a ajuns la un rezultat. Au fost și cereri de măriri salariale, dar patronatul nu a fost de acord cu procentul solicitat.

Greva nu va afecta grav producția, care oricum are un grad foarte mare de automatizare.

În plus, o bună parte dintre greviști lucrează la sediul din Seul, nu la fabrici.

Interesant este că și dacă nu era grevă, pe 7 iunie ar fi fost mai mic decât de obicei numărul celor care ar fi lucrat. De ce? Fiindcă a fost zi liberă legală pe 6 iunie în Coreea de Sud și o parte dintre muncitori își luaseră oricum liber, pentru a face „punte” între joi și weekend.

Sursa: Reuters

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro