Sari direct la conținut

Guvernul brazilian l-a dat afară pe șeful Petrobras / Scădere bruscă a prețului acțiunilor companiei petroliere

HotNews.ro
Lula da Silva alaturi de sotia sa si Jean Paul Prates (dreapta), Foto: Pablo PORCIUNCULA / AFP / Profimedia
Lula da Silva alaturi de sotia sa si Jean Paul Prates (dreapta), Foto: Pablo PORCIUNCULA / AFP / Profimedia

Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a anunțat demiterea directorului executiv al companiei Petrobras, una dintre cele mai mari companii petroliere din lume, și că acesta va fi înlocuit cu un fost șef al autorității de reglementare din domeniu, relatează AFP și Reuters.

Jean Paul Prates, actualul CEO al Petrobras, va fi înlocuit cu Magda Chambriard, fostă șefă a ANP, autoritatea braziliană de reglementare în domeniul exploatărilor de petrol și gaze, potrivit surselor citate.

Prețul acțiunilor Petrobras a scăzut cu 7,3% pe bursa de la New York, unde este listată compania, după anunțarea plecării lui Prates.

„Din punctul nostru de vedere plecarea lui Prates reprezintă o deteriorare a guvernanței Petrobras și un risc pentru investiții”, i-au informat analiștii Gabriel Barra și Andres Cardona de la Citi pe clienți.

Mutarea reprezintă însă o victorie pentru membrii cabinetului președintelui Lula care militează pentru scăderea prețurilor la carburanți, diminuarea dividendelor acordate de Petrobras și mai multe investiții pentru a crea locuri de muncă.

Încă din momentul numirii sale în funcția de CEO al Petrobras în ianuarie 2023 Prates a avut dispute constante cu ministrul energiei Alexandre Silveira, care a criticat public compania pe motiv că nu ar depune suficiente eforturi pentru scăderea prețul carburanților la pompă.

Criticile lui Silveira au amintit ocazional de îngrijorările proprii exprimate de Lula despre Petrobras, companie despre care spune că nu face suficiente lucruri pentru a ajuta economia braziliană.

Plecarea șefului Petrobras vine după ce acesta a intrat în conflict cu Consiliul de Administrație al companiei

Disputa dintre Silveira și Prates s-a accentuat în luna martie când Consiliul de Administrație al Petrobras, alcătuit în mare parte din directori numiți de ministrul energiei, l-a sfidat pe Prates și a refuzat să aprobe un divident suplimentar așteptat de investitori.

Prețul acțiunilor companiei s-a prăbușit imediat cu 10%.

Chambriard, înlocuitoarea lui Prates, și-a început cariera în sectorul energetic în 1980 ca ingineră a Petrobras. Ea a lucrat în sector timp de 4 decenii, conducând autoritatea de reglementare ANP între 2012 și 2016, sub un guvern anterior al partidului de stânga al lui Lula.

Ea este o opozantă a acordării de dividende generoase, argumentând că profiturile companiei trebuie reinvestite în explorarea de noi surse și creșterea producției.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro